U Muzeju grada

Zenica: Izložbom "Sto godina od rođenja Maka Dizdara" otvoreno "Zeničko proljeće"

Objavljeno: 20. 03. 2017 - 22:58 Novosti » Kultura A A A Times Arial
(Foto: J. Hadžić) 1/10
(Foto: J. Hadžić) 2/10
(Foto: J. Hadžić) 3/10
(Foto: J. Hadžić) 4/10
(Foto: J. Hadžić) 5/10
(Foto: J. Hadžić) 6/10
(Foto: J. Hadžić) 7/10
(Foto: J. Hadžić) 8/10
(Foto: J. Hadžić) 9/10
(Foto: J. Hadžić) 10/10

Simbolično na Dan Zenice, u Muzeju grada večeras je izložbom Sto godina od rođenja Maka Dizdara, otvorena 22. Međunarodna kulturna manifestacija (MKM) „Zeničko proljeće“.

Radi se o izložbi koja predstavlja različite aspekte života i djela autora nekih od najznačajnijih djela bh. književnosti poput knjige “Kameni spavač”, “Modra rijeka”, antologije “Stari bosanski tekstovi”…

Brojni posjetioci bili su u prilici svjedočiti Makovim crtežima i akvarelama, ali i originalnim rukopisima najznačajnijih njegovih djela koji su oduševljavali brojne poštovaoce njegovog rada.

Autori ove izložbe koja je animirala građane Zenice da posjete Muzej grada su dr. Gorčin Dizdar, direktor Fondacije "Mak Dizdar", i mr. Đana Kukić, viša kustostica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Svi zainteresirani ovu izložbu mogu pogledati sve do 30. marta, nakon čega stiže u još nekoliko bh. gradova ali i regiju.

Ovaj izložba prvi je događaj u okviru obilježavanja stote godišnjice rođenja velikog bh. pjesnika Dizdara, dok će centralna manifestacija biti realizirana u glavnom gradu i to u oktobru mjesecu.Autor: D. Pa.
Preporučujemo vam