Forbesova lista: Bill Gates i dalje najbogatiji čovjek na svijetu, drastičan pad Trumpa

Objavljeno: 20. 03. 2017 - 20:20 Zanimljivosti A A A Times Arial
Forbesova lista: Bill Gates i dalje najbogatiji čovjek na svijetu, drastičan pad Trumpa

Suosnivač Microsofta Bill Gates i dalje je najbogatiji čovjek na svijetu, po popisu časopisa Forbes, objavljenom u ponedjeljak, koji također potvrđuje nezaustavljiv uspon internetskih divova.

William Henry Gates (III) (61) predvodi popis najbogatijih ljudi na svijetu četvrtu godinu zaredom i 18. put u zadnjih 22 godine, s ličnim bogatstvom procijenjenim na 86 milijardi dolara.

 Gates, koji se u avanturu Microsofta upustio s 19 godina, odustavši od studija na drugoj godini Harvarda, posjeduje samo 2,5 posto kapitala tvrtke koju je osnovao s Paulom Allenom 1975.

Donald Trump je, pak, zabilježio drastičan pad u poslovanju, a na ovogodišnjoj Forbesovoj listi je pao za nevjerovatnih 220 mjesta i trenutno je petsto četrdest četvrta najbogatija osoba na svijetu. Neto vrijednost Trumpove imovine je pala za milijardu dolara u odnosu na prošlu godinu, tako da je bogatstvo američkog predsjednika procijenjeno na 3,5 milijardi dolara.

Kada su u pitanju usponi na ovoj listi, osim novih internetskih bogataša, jedini koji je donekle poremetio hijerarhiju je Francuz Bernard Arnaud, glavni direktor i osnivač grupe luksuznih proizvoda LVMH, koji se popeo s 14. na 11. mjesto.

Njegovo bogatstvo povećalo se za 22 posto u godinu dana, na 41,5 milijardi dolara. Tako je pretekao sunarodnjakinju Liliane Bettencourt, nasljednicu kozmetičkog carstva L'Oreal, tešku 39,5 milijardi dolara.

Warren Buffet

 Na drugom mjestu je Gatesov bliski prijatelj, američki investitor Warren Buffet, s bogatstvom procijenjenim na 75,6 milijarda dolara. Finansijer koji se obogatio na čelu holdinga Berkshire Hathaway uzeo je mjesto Špancu Amanciju Ortegi, osnivaču tekstilne firme Inditex i vlasniku glavnog brenda grupe, Zara.

Amancio Ortega

 On je pao na četvrto mjesto s ličnim bogatstvom procijenjenim na 71,3 milijardi dolara, odmah iza glavnog direktora i osnivača Amazona, Jeffa Bezosa.

 Bezos (53) posjeduje oko 17 posto kapitala grupe, vrijedne više od 400 milijardi dolara. Amazonove dionice su skočile pa je njegovo bogatstvo u godinu dana poraslo za 61 posto i sada iznosi 72,8 milijardi dolara.

Jeff Bezos i Mark Zuckerberg

 Mark Zuckerberg, koji ima samo 32 godine, sada posjeduje 56 milijardi dolara i na petom je mjestu Forbesovog popisa.

 Zuckerberg, Bezos i suosnivači Googlea, Larry Page i Sergey Brin (obojica 43-godišnjaci), jedini su među prvih dvadeset na popisu mlađi od 60 godina. 

Preporučujemo vam