Prva scena seksa u filmu: Kako je orgazam ove slavne ljepotice promijenio historiju

Objavljeno: 20. 03. 2017 - 20:09 Showbiz » Film i TV A A A Times Arial
Prva scena seksa u filmu: Kako je orgazam ove slavne ljepotice promijenio historiju

Prvi film u kojem je prikazana scena seksa jeste češko ostvarenje "Ecstasy" iz 1933. godine, u kojem je glavnu ulogu igrala legendarna glumica i inovatorka Hedy Lamarr.

Ovo je bila jedna od njenih prvih uloga, a igrala je mladu ženu koja napušta svog starijeg, impotentnog supruga zbog seksi inženjera sa kojim započinje strasnu ljubavnu aferu.

Iako u ovoj sceni zapravo nema golotinje, ovaj film jeste prikazao nago tijelo. Najpoznatiji trenutak jeste onaj u kojem se Hedi kupa gola, što je u to vrijeme bilo i te kako skandalozno.

Ipak, vjerovatno najburnije reakcije izazvala je scena u kojem Hedy doživljava orgazam.

Inače, Hedy je rođena kao Hedwig Eva Maria Kiesler u Beču 1914. Počela je karijeru u njemačkim filmovima prije nego što je privukla pažnju holivudskih producenata koji su je doveli u Ameriku krajem tridesetih godina prošlog vijeka.

Bila je nesretno udata za trgovca oružjem koji je sarađivao sa nacistima, pa je odlaskom u Ameriku uspjela da se spasi i od braka u kojem nije bila zadovoljna.

Zvali su je najljepšom ženom u Evropi i najljepšom ženom na filmu.

Pored glumačkih ostvarenja, ostat će upamćena i po svojim patentima. Bila je pionirka bežičnih komunikacija, a proizvodi koji se baziraju na njenom izumu danas se nalaze u svakom domu.

Njen "sistem tajnih komunikacija" vojska SAD uspješno je primjenjivala protiv nacista u Drugom svjetskom ratu.

Godine 1941. zajedno sa Georgeom Antheilom registrovala je patent tehnologije proširenog spektra, koji je počela da koristi najprije mornarica, potom čitava vojska, da bi se danas primjenjivao kod mobilnih telefona i svih ostalih bežičnih uređaja.

Imala je troje dece, snimila je preko 30 filmova i imala je sedam brakova. Preminula je 19. januara 2000. na Floridi. 

Preporučujemo vam