BIH

Sedinet Karić optužen na godinu zatvora

Karić je bio optužen zajedno s Kemalom Čauševićem, bivšim direktorom UIO-a BiH i Anesom Sadikovićem

BIRN

18.7.2017

Državni sud prihvatio je sporazum o priznanju krivnje koji je sa Tužilaštvo BiH potpisao Sedinet Karić i osudio ga na godinu zatvora zbog davanja dara i drugih oblika koristi.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Biljana Ćuković je rekla da su prihvaćeni dokazi koje je Tužilaštvo ranije uložilo, ali i činjenicu što se Karić obavezao na svjedočenje u predmetu protiv ostalih optuženih.

- Za ovo krivično djelo zaprijecena je kazna od šest mjeseci do pet godina, a Sud je uvidom u dokaze prihvatio predloženu sankciju - dodala je sutkinja Ćuković.

Karić je nakon izricanja presude kratko rekao "niko ne može biti zadovoljan osuđujućom presudom", ali da misli kako je ovo najbolje rješenje. Potvrdio je i da će biti svjedok i ispričati samo ono što zna.

Tužilac Dubravko Čampara je kazao da je suština što je Karić sarađivao od samog početka, objasnivši kako je djelo izvršeno ne samo za sebe nego i za Anesa Sadikovića, a njegov iskaz je pokrijepljen materijalnim dokazima i svjedocima.

- Čućete u njegovoj izjavi kada bude svjedočio na koji način se vršila korupcija u Upravi za indirektno oporezivanje. Ispričaće o primanju dara ljudi kojima je država povjerila mandat - naveo je tužilac.

Karić je bio optužen zajedno s Kemalom Čauševićem, bivšim direktorom UIO-a BiH i Anesom Sadikovićem. Zbog sporazuma postupak protiv Karića je odvojen. Prema optužnici, Sadiković i Karić su Čauševiću od 2007. do 2011. za uvoz više od 1.700 kamionskih isporuka tekstila dali iznos od 1,72 miliona KM, od čega je sam Karić dao oko pola miliona, javio je BIRN BiH.