Stoltenberg otputovao u prvu posjetu Washingtonu od Trumpovog izbora

Objavljeno: 20. 03. 2017 - 19:25 Globus » Svijet A A A Times Arial
Stoltenberg otputovao u prvu posjetu Washingtonu od Trumpovog izbora

Čelnik NATO-a Jens Stoltenberg u ponedjeljak je otputovao u prvu zvaničnu posjetu Washingtonu otkako je predsjednik Donald Trump izabran, i razgovarat će s visokim zvaničnicima o poražavanju radikalne grupe Islamska država, saopćio je njegov ured.

Stoltenberg će se u utorak sastati s ministrom odbrane Jamesom Mattisom a potom i s ministrima vanjskih poslova zemalja članica koalicije pod američkim vodstvom protiv Islamske države, navodi njegov ured u saopćenju.

On će također održati niz još nekonkretiziranih sastanaka tokom posjete koja počinje u ponedjeljak navečer i završava se u utorak, dodaje ured.

Tokom posjete sjedištu NATO-a u Bruxellesu prošlog mjeseca, američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je kako Trump očekuje od NATO saveznika da ostvare istinski napredak do kraja godine ka ispunjenju ciljne cifre o ulaganjima u odbranu koju su dogovorili saveznici.

Transatlanski vojni savez u 2014. godini postavio je cilj povećanih ulaganja u vojsku od dva posto BDP-a  tokom jedne decenije.

Do sada su od 28 država članica NATO-a samo Sjedinjene Države, Britanija, Poljska, Grčka i Estonija ispunile ciljnu cifru od dva posto. 

Mattis je uputio sličnu podršku na sastanku ministara odbrane NATO-a sedmicu dana ranije, rekavši da bi Washington mogao "ublažiti" svoja obavezivanja ukoliko saveznici ne ispune svoja, prenosi AFP.Autor: (Fena)
Preporučujemo vam