GLOBUS

Trump zaprijetio predsjedniku Venezuele: "Sanja da će postati diktator"

Avaz.ba

18.7.2017

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u ponedjeljak da će poduzeti "snažne i brze ekonomske akcije" ako predsjednik Venezuele Nicolas Maduro nastavi provoditi planove za stvaranje kontroverzne "ustavotvorne skupštine" na glasanju zakazanom za 30. juli.

 

- Jučer je venezuelanski narod ponovno pokazao da se zalaže za demokraciju, slobodu i vladavinu prava, ali njegovu snažnu i hrabru akciju i dalje ignorira loš lider, koji sanja da će postati diktator - poručio je Trump u priopćenju.

 

"SAD neće mirno gledati kako se Venezuela ruši"

 

- SAD neće mirno gledati kako se Venezuela ruši, a ako Madurov režim nametne svoju ustavotvornu skupštinu 30. jula, SAD će poduzeti snažne i brze ekonomske akcije - rekao je Trump.

 

Bijela kuća pružila je u ponedjeljak podršku simboličnom referendumu protiv Madura, na koji je u nedjelju izašlo 7,2 milijuna državljana Venezuele, ocjenjujući da je to glasanje "nedvosmisleni pokazatelj" osude režima.

 

Gotovo 100 posto glasača protiv vlade i predsjednika

 

Gotovo 100 posto izašlih glasača, odnosno oko 7,2 miliona ljudi, izjasnilo se na neobvezujućem referendumu protiv izmjena ustava, koje predlažu socijalistička Vlada i predsjednik Maduro.

 

Oporba smatra da je cilj te nove skupštine, čiji bi članovi trebali biti izabrani 30. jula, da se zaobiđe Nacionalna skupština u kojoj oporba ima većinu osvojenu na izborima održanim u decembru 2015. godine.