LIFESTYLE

Lansiranjem iPhone 8 Apple bi za 12 mjeseci mogao postati prva tvrtka vrijedna bilion dolara

Piše: A. Z.

18.7.2017

Analitičari ne prestaju s prognozama koje sugeriraju da će Apple uskoro postati kompanija vrijedna bilion američkih dolara, prva takva u historiji. Naravno, jednom će morati pogoditi s tim prognozama jer neminovno je da Apple čeka takva sudbina.

Eksperti svoje viđenje temelje na iPhone 8 modelima pametnih telefona, koji će izaći na tržište uove godine te izazvati pozitivan odjek.

- Investitori ovog ljeta neće biti zainteresirani za Apple i pripremat će se za jesen, kad stignu iPhone 8 modeli. Kad se to dogodi, dionice će ostvariti iznimnu vrijednost i mogle bi stići do čak 202 dolara unutar sljedećih 12 mjeseci, što znači da bi Apple vrijedio bilion dolara, smatra White.

Apple je trenutno na vrijednosti od 737 milijardi dolara i tih 202 dolara po dionici "magična" je brojka potrebna da bi kompanija u cjelosti profitirala do te mjere da dođe do vrijednosti koja nikad u povijesti nije zabilježena. A to dostići nije mala stvar, zbog jednog razloga koji se ne treba zanemariti.

A on je vezan uz Microsoft, koji je 1999. godine vrijedio 613 milijardi dolara i uz uračunatu inflaciju, to je kao današnjih 920 milijardi, što Microsoft čini najvrednijom kompanijom ikad. No, čak ni kao takav, čak ni uz inflaciju, nije uspio do biliona.