Uoči suđenja Sefiću| Rekonstrukcija posljednjih sati Selme i Edite: Gledale su utakmicu, smijale se, radovale zajedničkom životu...

Objavljeno: 20. 03. 2017 - 18:13 Novosti » Crna hronika A A A Times Arial
Uoči suđenja Sefiću| Rekonstrukcija posljednjih sati Selme i Edite: Gledale su utakmicu, smijale se, radovale zajedničkom životu...

U Kantonalnom sudu u Sarajevu pred Sudskim vijećem, kojim predsjedava sudija Igor Todorović, sutra počinje suđenje Sanjinu Sefiću (26), njegovoj sestri Sari Sefić (23), Dini Aliću (30), Amaru Salihoviću (25) i Saudu Nišiću (29). Podsjećamo, Sefić je 10. oktobra, prošle godine, oko 21.35 sati Golfom 6 u ulici Zmaja od Bosne, krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat, usmrtio studentice Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe.

Gledale utakmicu

Uoči suđenja Sefiću, a s obzirom na značaj ovog slučaja za bh. javnost, Avaz.ba donosi rekonstrukciju posljednjih sati života studentica treće godine Odsjeka za psihologiju.

Djevojke su kobne noći bile u jednom kafiću gdje su s društvom gledale utakmicu između reprezentacija BiH i Cipra, a koja se igrala u Zenici na stadionu "Bilino Polje".

Njihovi prijatelji su kasnije kazali da su te večeri bile raspoložene i sretne. Tome je doprinijela i činjenica da su samo noć ranije uselile u zajednički stan.

Naime, njih dvije su se upoznale na prvoj godini fakulteta i od tada su bile nerazdvojne.

Sanjale su o tome da stanuju zajedno.

selma-i-edita

Selma i Edita: Fotografirale se prvi dan njihovog studiranja u amfiteatru

No, Selmina sestra Azra je, također, studirala u Sarajevu, tako da su prve dvije godine sestre živjele zajedno, a u to vrijeme Edita je stanovala kod prijatelja.

Azra je završila fakultet i kao izuzetan student je otišla na postdiplomski studij u Beč, a tada su najbolje prijateljice dočekale da ostvare svoj san.

No, osim što im je sudbina omogućila da žive zajedno, odvela ih je i zajedno u smrt.

Samo su jednu noć prespavale u zajedničkom stanu, kojem su se toliko radovale.

Edita se kobne noći putem mobilnog telefona čula sa sestrom, s kojom je bila izuzetno bliska.

Kazala joj je: "Evo krenule smo kući".

To je bilo u 20.30 sati.

Stan koji su iznajmile bio je u blizini tramvajskog stajališta na Socijalnom, te su njih dvije odlučile da od tramvajske stanice kod Tehničke škole do stana prošetaju.

Iz kafića je s njima krenuo i jedan prijatelj.

No, on je odlučio ići taksijem, a one su s njim čekale dolazak taksija.

Na semaforu, pak, svojim autom je tada bila i jedna Sarajka, koja je čekala da joj se upali zeleno svjetlo.

Smijale se padu

- Gledala sam djevojke kako se sretno smiju. Bile su s nekim kolegom. No, prilikom ulaska u taksi on se okliznuo i pao. Njih dvije su mu pomogle da se podigne i uđe u vozilo. Sve troje su se smijali tom padu. Pomislila sam „Bože, kako lijepe djevojke. Lijepa mladost“, i posmatrala sam ih i dalje. Njihov kolega je sjeo u taksi i otišao, a one su krenule da pređu ulicu, jer je bilo otvoreno zeleno svjetlo na semaforu za pješake.

I dalje u bile sretne i smijale se. I, onda sam samo vidjela auto koje ne znam ni kako ni kada se stvorilo i koje ih je udarilo. Ostala sam paralizirana, kazala je svjedokinja u izjavi istražnim organima.

nesreca-sefic-10

Mjesto gdje se dogodila nesreća

S obzirom na to da je Edita kazala sestri da će brzo biti kući, sestra ju je i dalje zvala da provjeri jesu li stigle u stan.

No, telefon je zvonio, zvonio, zvonio...

Iste noći na portalima je vidjela da se dogodila nesreća i tada je nastupila agonija, jer se prema prvim informacijama objavljenim u medijima nije znalo ko je nastradao.

Enesa je i dalje zvala sestru, ali uzalud. Niko nije odgovarao.

U drugom gradu, Bugojnu, Selminog brata Haruna je nazvala prijateljica iz SAD i kazala mu da je na portalima vidjela da se dogodila saobraćajna nesreća.  

Pokušavao je uzaludno dobiti svoju sestru na telefon, no....

Kako nam je ispričala advokatica Adela Duraković, koja zastupa porodice Agić i Malkoč, u četiri ujutro Harun je probudio roditelje i kazao plačući: „Babo, mama, mislim da je naša Selma nastradala“.

Sefić se, pak, nakon nesreće, nije zaustavio ni da vidi da li je ijedna djevojka živa i da li im se može još pomoći. Pobjegao je s lica mjesta.

- To su bile divne djevojke koje nisu imale poroka. Bile su odlične studentice, bliske svojim porodicama. Njihova mladost naprasito je prekinuta, a bol i tuga u srcima roditelja, bližnjih i svih koji su ih poznavali ostat će vječno - kazala nam je advokatica Duraković.

Selma je drugo dijete koje su izgubili njeni roditelji Amir i Dina. Njen brat Adi poginuo je 1994. godine, također, u saobraćajnoj nesreći u Zenici.

Starija sestra Azra studira u Austriji, a mlađi brat Harun (20) živi u Bugojnu s roditeljima.

Navodi iz optužnice

Prema optužnici kobnog 10. oktobra, prošle godine, oko 21.35 sati Sefić je ušao u raskrsnicu kada je za kretanje vozila na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo, ne obrativši pažnju na dva pješaka, koji su već prešli kolovoz na obilježenom pješačkom prijelazu kada je za pješake na semaforu bilo upaljeno zeleno svjetlo.

Pješaci su se kretali iz pravca Zemaljskog muzeja prema Američkoj ambasadi.

Sefić nije smanjio brzinu, nije kočio niti je pokušao autom izbjeći djevojke.

sefic

Sefić: Uhapšen u Novom Sadu

 Prednjim čeonim dijelom vozila udario je Selmu Agić i Editu Malkoč te je nastavio kretanje. Selmu je udarom vozila odbacio oko 38 metara, a Editu oko 31 metar.

Selma je zadobila teške tjelesne povrede, usljed kojih je preminula na licu mjesta, dok je Edita usljed teških povreda, podlegla u KCUS-u oko ponoći.

Nakon stravične nesreće, Sefić je vozilo sakrio na Grbavici, a potom se sastao sa sestrom Sarom u šoping-centru "Grbavica".

Ona je pozvala Dinu Alića i Amara Salihovića da dođu i pomognu Sefiću da pobjegne iz BiH u Srbiju.  Koristeći Golf 4, koji je vozio Dino Alić, Sefića su prevezli iz Sarajeva do graničnog prijelaza Uvac, tačnije do pumpe "Nestro Petrol" u Rudom, gdje je Sefića preuzeo njegov rođak Goran Perišić, s kojim je prešao Uvac 11. oktobra oko pola sedam ujutro. 

Sefićevi pomagači kasnije su angažirali Sauda Nišića da bi sakrili auto kojim su Sanjina prevezli do Rudog. Nišić je vozilo sakrio iza svoje kuće u ulici Kasindolska na Ilidži. Sefić je ubrzo uhapšen u Srbiji i 9. januara izručen je Bosni i Hercegovini na GP Rača.

Na teret mu se stavlja teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanje pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nezgode. Sara Sefić, Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić terete se za pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.   Autor: Am. KOVAČ
Preporučujemo vam