LIFESTYLE

Opasan poduhvat: Evo zašto se voda ne može proizvesti

Piše: A. Z.

18.7.2017

Nestašica vode velik je problem u svijetu. Stoljećima se ljudi bore s manjkom pitke vode, a posebno oni u nerazvijenim zemljama. U nekim krajevima voda, iako dostupna, nije pitka, u nekima je pitka, ali nije dostupna. UN-ov izvještaj iz 2006. donosi statistiku da 20% svjetske populacije nema pristup pitkoj vodi. Ako je potražnja za njom toliko velika, zašto je ne proizvedemo?

Molekula vode se sastoji od dviju molekula vodika i jedne molekule kisika. Čini se kao jednostavna hemijska formula. Teoretski je moguće proizvesti vodu, no u praksi bi to bio vrlo opasan proces. Jednostavno miješanje atoma kisika s atomima vodika ne pomaže. Potrebno je da se orbite svakog atoma povežu što iziskuje eksploziju energije koja se može potaknuti plamenom ili čak iskricom. Budući da je vodik lako zapaljiv, a kisik potiče izgaranje, ne bi trebalo dugo da se dogodi eksplozija, i to smrtonosna. U tome i jest problem. Proizvodnja dovoljne količine vode za svjetsko stanovništvo zahtijevala bi iznimno opasan i dugotrajan proces.

Međutim, postoje naznake da bi se voda mogla proizvoditi na manje opasne načine, no ovakve ideje još uvijek nisu dovoljno razrađene da bi riješile jedan od najozbiljnijih problema današnjeg čovječanstva.