Stajališta javnog gradskog prijevoza u lošem stanju

Nema redova vožnje, naziva, nadstrešnica...

Objavljeno: 20. 03. 2017 - 21:50 Novosti » Sarajevo A A A Times Arial
Nema redova vožnje, naziva, nadstrešnica...

Brojna stajališta za vozila javnog gradskog prijevoza nisu jednako označena, a i ne održavaju se baš najbolje. Sudeći prema njihovom izgledu, primjetna je nezainteresiranost nadležnih iz Ministarstva za saobraćaj Kantona Sarajevo, Direkcije za puteve, kao i oba prijevoznika. 

Dok nadležni ne počnu sa sveobuhvatnim uređenjem, najviše ispaštaju građani, koji redovno izdvajaju novac kroz poreze, ali i kupovinom karata. 

 Prava rijetkost

Poseban je problem u padinskim dijelovima, gdje su natkrivena stajališta rijetka, a oznake su postavljene još za vrijeme Zimske olimpijade. 

U nešto boljem stanju su u užem gradskom jezgru. Na početnim, odnosno najprometnijim terminalima, situacija je ipak nešto bolja. Za štampanje voznog reda, naziva stanice ili sheme linija koje se tu zaustavljaju, nije potrebno izdvojiti mnogo novca, ali je prava rijetkost da se sve to može pronaći na nekom od autobuskih, odnosno minibuskih stajališta. 

ib-stajaliste5

 Dotrajale crvene oznake predstavljaju ruglo

Na Koševskom Brdu adekvatno je uređeno autobusko stajalište kod osnovne škole, dok su dotrajale crvene oznake često skrivene u grmlju ili iza kontejnera. 

U aprilu 2015. godine, bivši gradonačelnik Ivo Komšić i tadašnji direktor Direkcije za puteve KS Adem Zolj ozvaničili su postavljanje 55 informativnih ploča s nazivima tramvajskih stajališta. Projekt je bio vrijedan 27.000 KM, a novac su izdvojili Grad Sarajevo i Direkcija za puteve. 

 Postojale najave

Iako su tada postojale najave, do danas nije počelo adekvatno i sveobuhvatno uređivanje autobuskih i trolejbuskih stajališta. 

Općina Hadžići je u novembru 2014. samoinicijativno počela obilježavanje te gradnju skoro 50 autobuskih stajališta. Izdvojeno je 90.000 KM za uređenje stajališta, a mnogoasu već oštećena i često su na meti vandala. 

 Pogrešan grb 

Primijetili smo da je na postavljenim pločama uz tramvajska stajališta istaknut pogrešan grb Kantona Sarajevo. Zamijenjene su boje, a podsjećamo da su nedavno zbog sličnog problema iz upotrebe povučene sve izdate elektronske zdravstvene knjižice. Pogrešan grb nalazi se i na zvaničnoj web-stranici Direkcije za puteve KS (www.dp.ks.gov.ba).  Autor: I. BANDIĆ
Preporučujemo vam