Cjenovnike imaju sve službe hitne medicinske pomoći u BiH

Ko mora plaćati hitnu pomoć?

Objavljeno: 20. 03. 2017 - 23:03 Novosti A A A Times Arial
Ko mora plaćati hitnu pomoć?
Negodovanje nastaje kada se za pacijenta utvrdi da nije hitan medicinski sluča (Foto: J. Hadžić)

U posljednje vrijeme sve više građana BiH negoduje zbog plaćanja usluga u ustanovama Hitne pomoći. Iako ih rijetko javno objavljuju, cjenovnike imaju sve službe hitne medicinske pomoći u državi. Cijene su definirane tarifnikom zdravstvenih usluga koji donosi Federalni zavod zdravstvenog osiguranja.

Otežavaju rad

Iz Doma zdravlja Zenica pojašnjavaju da se kao posebni slučajevi u kojima osigurana osoba ima pravo korištenja hitne pomoći smatraju teže tjelesne povrede, besvjesno stanje, nagla srčana oboljenja, iznenadna vanjska i unutrašnja krvarenja, razna gušenja, akutna trovanja...

Međutim, negodovanje nastaje kada se za pacijenta utvrdi da nije hitan medicinski slučaj, a ipak traži da mu se zdravstvena usluga izvrši u ovim službama. 

- Takve pacijente ne odbijamo, nego im se pruža zdravstvena usluga s obavezom plaćanja - pojašnjava Aida Baručija, portparol Doma zdravlja Zenica.

Ističe da je dosta pacijenata koji neopravdano koriste resurse Hitne pomoći, što otežava rad u vanrednim i hitnim medicinskim slučajevima. 

U situacijama kada se pružaju zdravstvene usluge pacijentima za koje se ocijeni da nisu imali opravdan razlog da dođu u Hitnu pomoć, pacijentu se ostavlja na izbor hoće li zdravstvenu uslugu dobiti u nadležnoj zdravstvenoj službi ili u hitnoj, ali uz obavezu plaćanja usluge.

Simbolične cijene

Tako pacijenti koji se opredijele za ovo drugo pregled u zeničkoj Hitnoj službi plaćaju 12,80 KM, primanje intramuskularne injekcije 2,40 KM, a primanje intravenozne injekcije četiri marke. 

I Služba hitne pomoći Doma zdravlja Mostar ima cjenovnik po kojem može naplaćivati određene preglede koji nisu hitne prirode. 

Dr. Zdenko Klarić, pomoćnik direktora mostarskog Doma zdravlja za medicinska pitanja, ističe da cjenovnike imaju sve službe hitne pomoći u BiH, ali da se toga malo ko pridržava.

- Svi bh. državljani imaju pravo na besplatnu hitnu medicinsku pomoć. Kada su u pitanju strani državljani, uz bolesnički list, imaju pravo na hitnu pomoć, a sve ostalo se naplati - pojašnjava Klarić.

Smatra da su cijene simbolične te da nisu adekvatne usluzi, a kreću se od 2,5 do 25 KM i odnose se na pregled, EKG, davanje infuzije... Prema njegovim riječima, i kućne posjete koje nisu hitne također bi se trebale naplaćivati, ali ni to se ne radi.

 Izbjegavaju naručivanje

- Dešava se da određeni pacijenti više dana imaju prehladu i odluče se pregledati u večernjim satima u Hitnoj pomoći. Pojedini pacijenti žele izbjeći naručivanje u ambulantama, zbog čega se također odluče doći u Hitnu, gdje nema čekanja na zdravstvenu uslugu - kažu iz Doma zdravlja.

 Malo onih koji dođu bez zdravstvenog osiguranja

U Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla građani koji nemaju zdravstveno osiguranje moraju platiti troškove usluga po cjenovniku koji je u skladu sa uslugom.

- Naša služba će i dalje, bez obzira na nastale okolnosti, svima koji se obrate pružiti pomoć. Ističemo također da je skoro zanemariv broj pacijenata koji su se javili u ovu službu bez zdravstvenog osiguranja - navodi Adis Nišić, portparol Doma zdravlja u Tuzli. 

 12,80 KM košta pregled

 2,40 do 4 KM koštaju injekcije Autor: M. HODŽIĆ - D. PAŠALIĆ
Preporučujemo vam