Komisija će pratiti zdravstveno stanje štrajkača glađu u Željeznicama RS

Objavljeno: 20. 03. 2017 - 16:20 Novosti A A A Times Arial
Komisija će pratiti zdravstveno stanje štrajkača glađu u Željeznicama RS

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Dragan Bogdanić formirao je danas dvije komisije za praćenje zdravstvenog stanja radnika Željeznica RS koji štrajkuju glađu u Banjoj Luci i Doboju. 

Članovi dvije komisije su predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Doma zdravlja Banja Luka, odnosno Doma zdravlja Doboj, kao i Univerzitetskog kliničkog centra i dobojske bolnice.

Zadatak članova Komisija je da obiđu radnike na lokacijama štrajka u Banjoj Luci i Doboju i isprate zdravstveno stanje radnika Željeznica RS, koji štrajkuju glađu na lokacijama željezničke stanice Banja Luka i željezničke stanice u Doboju. 

Članovi komisija treba da, u skladu sa zatečenim stanjem i zdravstvenim potrebama radnika, preduzmu neophodne korake za očuvanje zdravlja radnika, saopćeno je iz ovog ministarstva.

Radnici Željeznica RS, koji štrajkuju glađu i više stotina njihovih kolega koji im daju podršku, blokirali su danas prugu u Banjoj Luci.

Nezadovolji materijalnim statusom u 14 sati su sjeli na prugu, ispred teretnog voza te tijelima blokirali saobraćaj.

Zbog blokade u predviđeno vrijeme nije krenuo ni putnički voz iz Banje Luke za Novi Grad/Bosanski Novi.

Pet dana su u krugu Željezeničke stanice u Banjoj Luci, a u štrajku glađu je bilo više radnika ovog javnog preduzeća, ali niko od uprave i Vlade do danas ih nije pozvao na razgovore.

Štrajkačima se danas pridružilo još oko 200 njihovih radnih kolega i građana, a u 14 sati su odlučili da izađu na prugu i tijelima blokiraju prolazak vozova.

Odbili su ponudu menadžmenta da im danas bude isplaćen topli obrok i prijevoz za januar i februar, a februarska plaća do kraja sedmice, jer to ne zadovoljava minimum njihovih zahtjeva.

Čekaju se dalje informacije iz uprave i Vlade.Autor: (Fena)
Preporučujemo vam