Tragom sve žešćih svađa u Podrinju

Zvanično Sarajevo prepustilo Srebrenicu stranačkim mešetarima?

Objavljeno: 20. 03. 2017 - 19:57 Novosti A A A Times Arial
Zvanično Sarajevo prepustilo Srebrenicu stranačkim mešetarima?

Zašto se svađaju Bošnjaci u Podrinju odgovor zna samo vrh Stranke demokratske akcije (SDA). U Srebrenici je ponovo promijenjena skupštinska većina, u kojoj pet odbornika SDA, s Alijom Tabakovićem na čelu, te Zulfo Salihović iz SDP-a više nisu njen dio, dok su preostala dva odbornika SDA i jedan iz SDP-a ostali dio većine koju predvodi SNSD. 
Da su odnosi među političkim predstavnicima Bošnjaka u Srebrenici daleko od normalnih, odavno znaju u centrali SDA u Sarajevu. 

 Dvije struje 

Zulfo Salihović, odbornik SDP-a, kaže da ne želi biti na pogrešnoj strani historije i da neće pristati da bude dio skupštinske većine u kojoj nije većina Bošnjaka. 

salihovic-zulfo

Salihović: Ne želi biti na pogrešnoj strani historije 

- Radio sam uporno na tome da se izmire dvije struje u SDA - ova koju predvode Srebreničani koji žive u Srebrenici i ona koju zovu „sarajevsko-tuzlanska“. Očekivao sam da će vrh te stranke nešto uraditi, posebno nakon što je Izetbegović razgovarao s Hamdijom Fejzićem, ali uzalud. Svaki dan sam sve više uvjeren da je Sarajevo prepustilo Srebrenicu ljudima kojima ime Srebrenice obezbjeđuje lični profit i napredak i da ih apsolutno nije briga šta se ovdje događa. Vidite sada šta se događa s osnivanjem nacionalnog parka „Drina“. Aktuelna skupštinska većina, u kojoj su tri Bošnjaka, a sve ostalo Srbi, sasvim sigurno će blagosloviti taj projekt. Ovo je suviše ozbiljan trenutak za sudbinu Bošnjaka Srebrenice - kazao nam je jučer Zulfo Salihović. 

Donacije za glasače 

Stanje u koje je doveden bošnjački politički faktor u Srebrenici nakon gubitka pozicije načelnika s razlogom brine mnoge.  

alija-tabakovic

 Tabaković: Šest mjeseci kumimo i molimo 

- Mi šest mjeseci kumimo i molimo za rješavanje problema u Srebrenici, ali nikada niko iz Sarajeva, osim one Radne grupe koja je nešto pokušala, nije došao da rješavamo problem. A kada se pojavio problem u srpskom korpusu, za sedam dana se digla cijela Banja Luka na noge i za sedam dana su riješili problem. To govori o odnosu Sarajeva prema Srebrenici. Nije briga o Srebrenici jedna donirana junica ili ovca. Od izbora nijedan visoki političar iz Sarajeva nije se udostojio da dođe u Srebrenicu, da pita šta se to događa. Umjesto njih, tu su pojedini mešetari iz SDA koji hodaju po Podrinju, kontroliraju donacije koje dolaze iz Federacije, a donacijama kupuju glasače jer nemaju izbornu bazu. Njihova djeca više ni vikendom ne dolaze u Srebrenicu - kazao nam je jučer Alija Tabaković.  

Mahmutovićevo mešetarenje ne prestaje

Sve što se događa posljednjih nekoliko mjeseci u Srebrenici, preslikano je ovih dana i na Zvornik. Nedim Čivić, poslanik u NSRS koji je na proteklim izborima dobio ogromnu podršku bošnjačkog biračkog tijela u Podrinju, trenutno je u nemilosti vrha Regionalnog odbora SDA Srednje Podrinje, tačnije njegovog prvog čovjeka Dževada Mahmutovića. Optužuju ga da nije dobro radio i,  kako sada stvari stoje, sprema mu se smjena s čela OO SDA Zvornik. Razlog je, tvrde upućeni, zvornička izborna baza koje se Mahmutović i njemu slični, u nedostatku podrške u mjestima iz kojih dolaze, žele dokopati.

 Autor: A. HADŽIĆ
Preporučujemo vam