Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Šarović: Još nije postignuta saglasnost o energetskom zakonu

Objavljeno: 20. 03. 2017 - 16:18 Novosti A A A Times Arial
Šarović: Još nije postignuta saglasnost o energetskom zakonu

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas da još nije postignuta saglasnost unutar zemlje vezano za Zakon o regulatoru, prijenosu i tržištu električne energije i gasa na nivou BiH.

Govoreći o mogućnosti da BiH ponovo budu uvedene sankcije Energetske zajednice zbog toga što nije ispoštovan dogovor prema kojem su do kraja marta trebalo da budu usaglašene preostale sporne odredbe Zakona, Šarović je podsjetio da je BiH bila pod jednom vrstom mjera ili sankcija Energetske zajednice po više osnova i da su te mjere uvedene u Tirani u oktobru 2015. godine.

- Uspjeli smo na sljedećem ministarskom samitu u Sarajevu u oktobru 2016. da te mjere ukinemo, a za tako nešto poslužio nam je sporazum između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva industrije energetike i rudarstva Republike Srpske i Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH gdje smo se mi ministri dogovorili, odnosno usaglasili da ćemo u jednom razumnom roku, a najdalje do kraja ovog mjeseca usaglasiti preostale odredbe Zakona na nivou BiH koji bi tretirao i električnu energiju i gas - naveo je Šarović.

14900126899983

Današnji sastanak

Donošenje Zakona, kako je istakao, omogućava implementaciju trećeg energetskog paketa i trajno skida sankcije BiH, odnosno daje mogućnost zemlji da koristi fondove koji se odnose na energetiku.

Šarović je dodao da su u tom smislu održali u nekoliko mjeseci najmanje četiri ministarske konferencije i najmanje toliko sastanaka na ekspertnom nivou, dodajući da su usaglasili taj zakon s 99,9 posto, te da je ostalo nekoliko određenih detalja koji suštinski nisu bitni.

Između ostalog, Šarović je kazao da su iz nadležnog ministarstva Republike Srpske naveli da je riječ o složenom pitanju s kojim se mora usaglasiti Vlada RS. Autor: (Fena)
Preporučujemo vam