BIH

Povoljni uslovi za vožnju

Avaz.ba

18.7.2017

Na putevima u BiH jutros se saobraća uz povoljne uslove za vožnju.

Frekvencija vozila umjerenog je intenziteta, uz izuzetak dionica u gradskim centrima, gdje je u jutarnjim satima intenzitet saobraćaja pojačan.

Bez obzira na povoljne uslove, BIHAMK vozače savjetuje da voze maksimalno oprezno i vožnju prilagode uslovima na putu. Zbog visokih dnevnih temperatura, na duža putovanja treba kretati u ranim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim satima.

Danas počinju radovi na izgradnji pristupne ceste u mjestu Brankovići na magistralnom putu M-17 Maglaj-Žepče. U vremenu od 7.30 do 17.30 sati, saobraćaj će se odvijati jednom trakom naizmjenično.

Kraći zastoji mogući su i na ostalim dionicama gdje se izvode sanacioni radovi, a gdje je obavezno poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajaju se putni pravci M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-17 Vrapčići-Mostar, M-4 Tuzla-Kalesija i M-16 Bugojno-Kupres.

Na graničnim prijelazima trenutna zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz BIHAMK-a vozače podsjećaju da prije polaska na putovanje provjere da li posjeduju svu potrebnu dokumentaciju za prelazak granice. Neophodno je posjedovati validan pasoš za osobe, kao i zeleni karton za vozilo.

Ukoliko se ne putuje vlastitim vozilom, a vlasnik vozila nije prisutan, neophodno je posjedovati dozvolu za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu. Zbog brojnih upita građana, BIHAMK u saopćenju napominje da je prelazak granice prema Srbiji i Crnoj Gori za odrasla lica i dalje moguć samo s ličnom kartom, dok djeca, kao i ranije, moraju imati pasoš.