REGION

NATO šalje Crnoj Gori pomoć u gašenju požara

Avaz.ba

18.7.2017

NATO i saveznici pomoći će Crnoj Gori u borbi s vatrenim stihijama, slanjem aviona za gašenje požara, tzv. kanadera, saopćeno je jučer Dnevnim novinama iz Alijanse.

Iz ovog saveza kažu da su crnogorske vlasti jučer uputile zahtjev za pomoć NATO-a, tražeći od Alijanse i saveznika jedan avion, kanader, u znak podrške nastojanjima Crne Gore da se izbore s požarima koji bukte u našoj zemlji.

- To su učinili kroz Euroatlantski centar za odgovor na vanredne situacije (EADRCC). Zahtjev je odmah dostavljen nacionalnim centrima NATO saveznika i svim partnerskim zemljama koje posjeduje ovakav tip aviona. Čim se utvrdi koja zemlja može da pomogne, crnogorske vlasti će sa tom državom odmah dovršiti potrebne procedure za primanje tražene pomoći - rekao je NATO zvaničnik. 

Objašnjava i da je EADRCC glavni civilni mehanizam NATO-a u euroatlantskom području.

Centar je u pripravnosti da odgovori na vanredne situacije u euroatlantskoj regiji i funkcionira kao koordinacioni centar za sve zahtjeve i nudi pomoć tokom cijele godine, 24 sata na dan, pri čemu dodaje da se zahtjev za međunarodnu pomoć aktivira u roku od dva sata od prijema. 

Crna Gora je od ovog tijela zatražila međunarodnu pomoć nakon poplava u decembru 2010. i teških snježnih padavina u februaru 2012., a u oba slučaja međunarodna zajednica je pozitivno odgovorila na hitne potrebe Crne Gore i NATO članice i partneri su pružili pomoć u naturi i finansijskim sredstvima.

Centar je osnovan u sjedištu NATO-a u junu 1998. kao sredstvo za planiranje u vanrednim situacijama i kao jedan od dva osnovna elementa politike Euroatlantskog partnerskog savjeta EAPC u oblasti olakšanja međunarodnih katastrofa.