Teško stanje u preduzeću

Kasipović pozvao radnike Željeznica RS da prekinu štrajk glađu i obećao isplatu naknada

Objavljeno: 20. 03. 2017 - 14:01 Novosti A A A Times Arial
Kasipović pozvao radnike Željeznica RS da prekinu štrajk glađu i obećao isplatu naknada
Foto: Ilustracija

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Anton Kasipović pozvao je danas radnike Željeznica RS da prekinu štrajk glađu, te obećao da će u ovoj sedmici biti isplaćene određene naknade za topli obrok i prijevoz zaposlenim u tom preduzeću.

Navodeći da će Vlada i danas razmatrati na koji način će dalje rješavati pitanje restrukturiranja Željeznica RS, istakao je da smatra „strašno dramatičnim da i jedan čovjek ugrožava svoje zdravlje štrajkujući glađu“.

Pozvao je na razgovore o problemima u tom javnom preduzeću, ističući da nije dobro da radnici ugrožavaju zdravlje štrajkom glađu.

- Rješenje za Željeznice RS je na tragu onoga što preporučuje i Svjetska banka - kazao je Kasipović novinarima u Banjoj Luci.

U štrajku glađu trenutno je 28 radnika Željeznica RS, 16 u Doboju i 12 u Banjoj Luci, izjavio je ranije Feni predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti tog javnog preduzeća, Zlatko Marin.

Radnici tvrde da neće odustati od svojih zahtjeva za redovnu isplatu plaća i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima.

Naglasio je da ne štrajkuju glađu zbog starih dugova, već što im se ne isplaćuju redovna zakonom definirana primanja.

-Topli obrok i prijevoz nismo primili godinu dana. Zbog toga štrajkujemo – rekao je Marin.

Radnicima Željeznica RS se ne isplaćuju ni izvršne presude.

Oko 2.000 zaposlenih, koji su ranije tužili preduzeće zbog umanjenog toplog obroka i drugih naknada, iako su dobili spor, nisu naplatili dugovanja veća od 14 miliona KM.

Kasipović tvrdi da Ministarstvo pravde RS nije, niti će utjecati, na izvršavanje bilo koje presude.

 Autor: Fena
Preporučujemo vam