Naša privatnost je sve više ugrožena

Ove dvije aplikacije ni CIA ne može špijunirati

Objavljeno: 20. 03. 2017 - 12:24 Nauka » Tech A A A Times Arial
Ove dvije aplikacije ni CIA ne može špijunirati
Foto: Ilustracija

WikiLeaks nedavno je šokirao svijet objavivši dokumente koji tvrde da nas CIA može špijunirati i preko telefona, računara, pametnih televizora, kamera i drugih uređaja. 

Međutim, postavlja se pitanje koliko su bezbjedne aplikacije preko kojih se dopisujemo s društvom svaki dan?

U dokumentima se tvrdilo da CIA efektno može špijunirati IM (Instant Messaging) aplikacije Signal, Telegram, WhatsApp, Confide i druge, ali je to samo djelimično tačno i moguće samo u posebnim uvjetima, uz instalaciju adekvatnih “alata” na telefon.

Zahvaljujući „End to End“ enkripciji, CIA nije u stanju čitati poruke ili ih presretati na putu od uređaja do uređaja. Ipak, ako na neki način ubaci malware u telefon jednog od korisnika, onda će špijunaža biti omogućena.

– Ne postoji dokaz da je bilo koji bezbjednosni protokol aplikacije Signal ili bilo kog dijela sistema probijen CIA-inom špijunažom – objavila je kompanija Open Whisper Systems, koja stoji iza “End to End” zaštite aplikacija Signal i WhatsApp, prenosi TechnoBuffalo.

Dakle, ako nemate malware na svom telefonu koji bi pročitao poruke iz same aplikacije, dok su u procesu slanja, onda ste potpuno bezbjedni s aplikacijama WhatsApp ili Signal.Autor: (Redakcija)
Preporučujemo vam