LIFESTYLE

Evo šta bi se dogodilo da pokušate otvoriti avionska vrata tokom leta

A.Z.

17.7.2017

Te smjernice svaki putnik mora dobro znati za situacije "ne daj Bože", a oni koji se ne vode strepnjama da će im to znanje zaista i zatrebati, ponekad biraju sjedalo upravo pored bočnih izlaza za slučaj opasnosti zbog većeg prostora za noge.

Ako ste putovali avionom, onda ste prije polijetanja zasigurno barem jednom poslušali upute kabinskog osoblja kako se ponašati u slučaju opasnosti.

Mnogo je primjera neprimjerenog ponašanja u avionima, posebno u ovo vrijeme ljetnih mjeseci i učestalijih putovanja avionom, a neki su se možda zapitali i što bi se dogodilo ako bi pokušali za vrijeme leta otvoriti spomenuta vrata.

Vjerovali ili ne ništa se ne bi dogodilo. Ipak, nemojte biti znatiželjni i pokušavati provjeriti lično istinost ove tvrdnje te se ponašajte u skladu s pravilima ponašanja tokom leta.

Fizički je nemoguće otvoriti pomoćna vrata tokom leta zbog razlike u pritisku u unutrašnjosti kabine i okoline, pojasnio je bloger Jason Rabinowitz za časopis Travel + Leisure.

- Te razlike u pritisku nema u avionima iz kojih skaču padobranci, npr., te se vrata tih aviona mogu otvoriti tokom leta - pojašnjava Rabinowitz.

On dodaje da čak i kada bi nekim čudom, neko iznutra i uspio otvoriti vrata, a to samo svojom snagom nikako ne bi mogao, dogodila bi se strašna dekompresijska eksplozija, dodaje Rabinowitz.