KOLUMNE

Suze šampiona

M. C.

17.7.2017

Marin Čilić nije uspio osvojiti svoj prvi Vimbldon, ali će ge osvojiti kad-tad. To je otprilike reakcija mnogih njegovih navijača od Londona do Zagreba i od Sarajeva do Međugorja nakon što je u ovogodišnjem finalu izgubio od Rodžera Federera (Roger). 


A izgubio je od najboljeg svih vremena, pa onda taj poraz i ne boli mnogo. Pokušao je Marin, ali protiv sebe je imao tenisku mašinu koja u svojoj 36. godini radi besprijekorno. 

Uz to, imao je veliki problem sa žuljevima na nogama koji su od silnog napora popucali i zadavali Čiliću strašnu bol pri svakom koraku. Sjeo je na klupu u pauzi gemova i zaplakao ne zbog boli, nego zbog toga što ne može pružiti sve od sebe. Pozvao je doktore da mu pomognu, ali pomoći nije bilo i Švicarac je osvojio svoj osmi Vimbldon, a ukupno 19. gren slem turnir.

Za Čilića sigurno još ima šansi da se, nakon što je 2014. osvojio US Open, domogne i ovog, ipak najvažnijeg turnira u svijetu tenisa. Tek mu je 28 i pred njim je još dosta mečeva. Uostalom, ovaj finale bio mu je prvi na travi u Londonu. A već naredni, bit će drugi i mnogo lakši.

Marin Čilić rođen je 28. septembra 1988. u Međugorju. Nastupao je za mlade selekcije BiH, a onda je prešao u Hrvatsku, s kojom je prošle godine igrao u finalu Dejvis kupa. U karijeri je zaradio nešto manje od 20 miliona dolara.