BIH

Božo mi je rekao: Ti si bolesna, ne mogu ti ništa, a mene ako potkače, mogao bih nastradati

Miralem Aščić

17.7.2017

“Dnevni avaz” donosi prvi dio ekskluzivne ispovijesti Sadine Beridan-Zuhrić, bivše daktilografkinje suspendiranog zamjenika glavnog državnog tužioca Bože Mihajlovića.

U šokantnom svjedočenju Beridan-Zuhrić govori o brojnim zloupotrebama svog neposrednog šefa Bože Mihajlovića, s kojim je dijelila kancelariju punih 11 godina i itekako je upoznata s njegovim radom, ali i radom ostalih tužilaca.

Bošnjačka mafija

Na ženu koja je onkološki pacijent i stopostotni invalid iz Tužilaštva BiH neuspješno već mjesecima pokušavaju prebaciti odgovornost za nestanak novca iz Tužilaštva BiH, a radi se o stotinama hiljada KM.

Ispovijest koja će šokirati državu i dodatno razobličiti krake bošnjačke državne mafije, koja svoja zlodjela želi prebaciti na građane, već je nakon same najave uzdrmala mnoge pojedince u bh. pravosuđu i političkoj sceni.

Beridan-Zuhrić kaže da je kap koja je prelila čašu da izađe u javnost, iako već mjesecima o tome šuti i trpi nepravdu i očitu montažu i prebacivanje odgovornosti za nestanak novca, bio početak maltretiranja i njene porodice, oca, majke, kćerke, sestre...

- Sve sam im dozvolila, i da me prevare, ali na dijete zbog kojeg živim i zbog kojeg sam preživjela sve ove teške operacije tumora, ne dam. Ne dam da me slome, šalju mi SIPA-u, straše bolesne roditelje, maltretiraju nas sve. Borit ću se do kraja, bez obzira na tešku bolest - kaže Beridan-Zuhrić.

Ostala je bez obje dojke, a preživjela je i desetine teških operacija tumora i još se liječi i ide na hemoterapije. No, svoju ispovijest o tome šta se i kako dešavalo u vezi s nestankom novca i kako je od prijavitelja krivičnog djela ekspresno postala osumnjičena, vraća na početak priče, a to je kraj prošle godine.

Sigurnost porodice

- Sve je počelo prije Nove godine, kada me tužilac Mihajlović pozvao da se nađemo u „Konzumu“ na kafi. Prije toga, jer sam bila na terapiji, zvao je mog supruga. Poručio je da mu se hitno javim, što sam i učinila - počinje priču ova hrabra Sarajka, s opaskom da je vrlo opasno ovo što govori.

Ustvrdila je da se s Mihajlovićem našla kako je on i tražio, u „Konzumu“, gdje joj je pojasnio šta treba reći i kako se ponašati. Svjestan istrage, Mihajlović je Beridan-Zuhrić žrtvovao.

- Kazao mi je da, ako me neki tužilac bude pitao, kažem da sam je predala novac od predmeta „Milaković“ Sudu BiH. I pristala sam. Meni ništa to nije značilo, jer sam mislila da će se novac naći, da ga je već predao. Nije mi nikad ni palo na pamet da je nestalo 55.000 KM. Mogla sam reći da se ne sjećam, jer mene tu nema bukvalno nigdje, ali rekla sam šta je tražio od mene, ne sumnjajući kako će se na meni sve slomiti - kaže Beridan-Zuhrić.

Priča da joj je Mihajlović na kafi dao jasne upute:

- Rekao mi je da će me zvati vjerovatno tužilac Emir Neradin i da to tako kažem. Kazao mi je kao: “Eto, ti si na bolovanju, bolesna si, u penziji, ne mogu ti ništa, ali ako mene potkače i nađu mi nešto, onda bih ja mogao nastradati. Ti reci da si ti uzela i predala novac. Tebi neće niko ništa“ - iznosi šokantne detalje razgovora s Mihajlovićem Beridan-Zuhrić, uplašena i drhtavim glasom.

Kaže da se boji za sigurnost porodice, jer su „u Tužilaštvu moćni“, ali i priča da ima dokaze Mihajlovićevih poruka i poziva, njoj i njenom suprugu, u kojima Božo traži da laže o nestalnom novcu.

Bila sam naivna

- Mada sam ja bila svjesna i znam proceduru kako se novac predaje na Sud, tako sam kasnije i rekla ne znajući šta mi se sprema. Znam da se treba napraviti popratni akt i da se to ciljano onda preda. Znam ja kancelarijsko poslovanje i znam kako se akti dostavljaju, ali, eto, meni to ništa nije tada značilo, jer sam pretpostavlja da je Božo predao novac, tu sam bila naivna - rekla nam je Beridan-Zuhrić u prvom dijelu ekskluzivne ispovijesti.

Pare nikad nisam vidjela

- Nisam ni znala šta će se nakon razgovora s Božom dešavati. Ali, znam da nikad te pare nisam vidjela. Pogriješila sam što sam mu vjerovala. Mislila sam da su pare u Sudu. Bile su neke priče da sam ga lažno izvijestila, a tužilac je dužan da mi izdiktira dopis Sudu da se pare dostavljaju. Kako sam ga ja mogla onda izvijestiti lažno? Ne mogu ja izdati naredbu nikakvu - kaže Beridan-Zuhrić.

(Sutra donosimo: Kada sam saznala da je otvorena istraga protiv mene i kako sam podnijela pritužbu protiv Bože Mihajlovića)