NOGOMET

Oglasio se Jozo Šimunović: Evo zbog čega je donio odluku da igra za BiH, a ne za Hrvatsku

17.7.2017

Jozo Šimunović odlučio je igrati za Bosnu i Hercegovinu.

48 utakmica

Igrač koji je za mlade selekcije Hrvatske odigrao 48 utakmica više nije imao strpljenja čekati poziv u dres "vatrenih".

Jozo Šimunović (22), stoper Glasgow Celtica, bivši nogometaš Dinama, odlučio je igrati za Bosnu i Hercegovinu. O ovoj informaciju portal Avaz.ba je već pisao.

Čovjek koji je odigrao 48 utakmica za mlade selekcije Hrvatske, od U-16 do U-21, umjesto kockastog odijevat će dres reprezentacije Bosne i Hercegovine.

- Nazvao me selektor Bosne i Hrecegovine Mehmed Baždarević. Nakon tog prvog poziva razgovarali smo još nekoliko puta. Nakon tih razgovora definitivno sam donio odluku da želim igrati za Bosnu i Hercegovinu. Rođeni sam Zagrepčanin, ali su mu roditelji iz Jajca te imam uvjete za igranje za BIH. To je cijela moja priča - priča za Sportske novosti Šimunović.

Ona kaže da je bio jedan od rijetkih koji je ostao trenirati u klubu dok su bila reprezentativna okupljanja zbog čega se osjećao loše…

- Stalno sam mislio, valjda sljedeći put neću ostati. U klubu su me stalno pitali zašto me nitko ne zove u hrvatsku reprezentaciju, nikome nije bilo jasno.

- Čekao sam poziv dvije godine! Ali nije došao. Ne želim ispasti neskroman, ali držim da sam taj poziv davno zaslužio. Na kraju sam sjeo sa svojom porodicom i donio odluku. Dugo smo razgovarali, nisam to odlučio naglo.

Sve mogućnosti

Šimunović, koji je sa Celticom došao do dvije titule prvaka Škotske, otkrio je zbog čega najviše žali…

- Znate što mi je bilo najviše žao? Kad sam bio dugo povrijeđen, niko me iz HNS-a nije nazvao, niko me nije pitao za zdravlje. Pa ipak sam odigrao skoro 50 utakmica za mlade selekcije Hrvatske, bio sam kapiten. Nisam trebao dobiti reprezentativni poziv, ali da me barem neko nazvao i pitao kako se osjećam, kako povreda, pružio mi neku podršku. Ne želim da ispadne pregrubo, znate da nisam od onih koji će se velikim riječima izlaziti u medije, bilo koga optuživati, kritizirati. Međutim, zar to nije neljudski? Pa valjda je stvar ljudskosti da nekoga ko je bolestan ili povrijeđen nazoveš, pitaš kako je. To nema veze s nogometom, ali s ljudskošću ima - rekao je Šimunović pa dodao:

- Kad sam se na kraju vratio nakon povrede, onda nisam bio pozvan niti u U-21 reprezentaciju, kad smo igrali odlučujuću utakmicu za nastup na Evropskom prvenstvu. Sad mi recite, kako sam trebao odlučiti nakon svega? Selektor BIH Baždarević je zvao, bio korektan, pitao me o svemu, potpuno drukčija priča - kazao je Šimunović.

Kako Avaz.ba saznaje u toku je procedura u Nogometnom savezu BiH u vezi dobivanja pasoša za Šimunovića, koji bi sa sportskim državljanstvom naše zemlje stekao sve mogućnosti da nastupi za "Zmajeve".