BIH

Sjećanje na žrtve zloglasnih "Škorpiona"| Alispahić: Liježem i ustajem sa slikom kako dušman puca u leđa mog Azmira

Piše: A. Hadžić

17.7.2017

Mjesto na Godinjskim barama kod Trnova, gdje su na današnji dan prije 22 godine, pripadnici zloglasnih "Škorpiona“ strijeljali zarobljenike iz Srebrenice Azmira Alispahića, Safeta Fejzića, Jusu Delića, Sidika Salkića, Smaila Ibrahimovića i Dinu Salihovića, danas su posjetili preživjeli članovi njihovih porodica, predstavnici boračkih udruženja, kao i bošnjački predstavnici vlasti iz Srebrenice itd.

Sjećanje na jedan od najmonstruoznijih zločina nad srebreničkim civilima čiji snimak je svojevremeno zgrozio svijet, i ovog puta pobudio je teške emocije preživjelih članova porodica ubijenih.

- Nisam mogla da danas ne odem na Godinjske bare i proučim Fatihu na mjestu gdje je moj Azmir ubijen. Čini mi se i liježem i ustajem sa slikom kako dušman puca u leđa mom Azmiru i kako on mrtav pada na zemlju. Teško sam bolesna, četiri puta dnevno uzimam inzulin, ali , morala sam doći – kazala nam je kroz suze Nura Alispahić, koja je na Godinjske bare stigla sa svojim komšinicama iz Srebrenice.

Na mjestu gdje su Škorpioni strijeljali šestoricu Srebreničana, danas je proučena Fatiha, a potom je, na inicijativu Vahide Delić, supruge ubijenog Juse Delića, u znak sjećanja na ovih šest žrtava, zasađeno šest sadnica jabuka.

- Zasadili smo šest sadnica jabuka, za svakog ubijenog po jednu. Riječ je o različitim sortama jabuka, obzirom da su njih šestorica bili različitih imena i prezimena i različitih godišta, ali su svi bili žrtve zločina. Moram se zahvaliti ljudima iz Visokog koji su donirali ove sadnice – kazala nam je izuzetno potrešena Vahida Jusić.

Na Godinjskim barama, sa članovima porodica ubijenih, bili su i Refik Begić, član Organizacionog odbora za obilježavanje 22.godišnjice genocida u Srebrenici, zatim zamjenik načelnika općine Srebrenica Nermin Alivuković, kao i Hasan Hasanović iz Memorijalnog centra Potočari i drugi.

58 godina zatvora

Za strijeljanje šestorice srebreničana na Godinjskim barama kod Trnova, Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu svojevremeno je na ukupno 58 godina zatvora osudilo Slobodana Medića, Peru Petraševića, Aleksandra Medić i Branislava Medića, dok je optuženi Aleksandar Vukov odlukom ovog Vijeća oslobođen optužbi.

Snimali strijeljanje

Strijeljanje Srebreničana na Godinjskim barama 17. jula 1995.godine snimali su pripadnici jedinice "Škorpioni“, da bi snimak dugo bio prikazivan po raznim zabavama i privatnim sjelima u Šidu, Sremskoj Mitrovici itd. Snimak je, nekoliko godina nakon rata, dospio u ruke haških istražitelja i prvi put javno je prikazan na suđenju za ratne zločine srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću.