Ličnost dana Dr. Nevenka Tromp

Autoritet istine

Objavljeno: 20. 03. 2017 - 07:00
Autoritet istine

Dr. Nevenka Tromp, profesorica na Univerzitetu u Amsterdamu iza koje stoji dvanaestogodišnji staž u Haškom tribunalu, odgovorila je na lažne optužbe Dževada Mahmutovića, savjetnika člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, u vezi s njenom i ulogom Džefrija Najsa (Geoffrey Nice) u događajima koji su prethodili podnošenju zahtjeva za reviziju presude BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. 

U svom odgovoru dr. Tromp još jednom je dokazala da se istina može nakratko, ali nikad do kraja prikriti, a nipošto iskorijeniti. Mahmutović, očito nedorastao ulozi u kojoj se našao (čijom zaslugom, to je već drugo pitanje), udario je na dr. Tromp i uglednog haškog tužioca Najsa, misleći, valjda, da je riječ o aktivistima njegove stranke u Podrinju, a ne o ljudima od nauke i  intelektualnog integriteta čiji su i riječi i postupci u svakom trenutku mjerljivi argumentima i čvrstim dokazima.  

Dr. Tromp se u svojoj haškoj praksi, zasigurno, susretala s likovima sklonim svemu i svačemu, pa i onima koji lažu, ali teško da je ikada imala priliku vidjeti one koji tako bestijalno lažu o nečemu za što ih i Bog i zakon i vlastita država i narod u čije ime se predstavljaju obavezuju da govore istinu. 

Stoga je njen odgovor Mahmutoviću tako hirurški precizan i tačan, a što istina i treba da bude. Za Mahmutovića lično, ali i za njegove mentore, bit će dobro ako odgovor dr. Nevenke Tromp ostane na onome što su mediji jučer objavili.Autor: A. H.