Komentar dana

Prlić i svi ostali

Objavljeno: 20. 03. 2017 - 07:00
Prlić i svi ostali

Kada danas u Haškom tribunalu počne žalbeni postupak u slučaju "Prlić i ostali" koji su u maju 2013. osuđeni na ukupno 111 godina zatvora za zločine u pokušaju stvaranja paradržave, tzv. Herceg-Bosne, bit će to velika nada da će pravdu dočekati Omer Ćehić, jedan od posljednjih zatočenika konclogora u Hercegovini i otac heroja ARBiH Senada Ćehića, koji je pred kamerama Dijane Čuljak odveden u nepoznato sa 13 saboraca, da bi mu kosti bile pronađene 2007. godine na Gorancima kod Mostara. 

Omera je, naime, 1993. godine saslušavao upravo u Sarajevu često omiljeni Jadranko Prlić, a ekser mu je zakucavan u čelo! Pravdu nisu dočekali rehmetli Osman Čolić, koji je od užasa teško obolio pa se voljenog sina Dževada nije sjetio ni kada je poslije mnogo godina pronađen (!), kao ni Ilijas Hasić, Hasan Husković, Fahira Stošić i drugi roditelji i prvi srodnici heroja Komande 4. korpusa koji napuniše mezaristane. Svima su im od tuge pucala srca, a presuda za "Vranicu" nije došla. 

Zbog ovih ljudi, ali i čestitih Zvonimira Fontane, fra Luke Markešića, fra Janka Ljubosa i drugih velikana koji su dizali glas protiv sukoba i zločina, važno će biti utvrditi konačnu istinu o Dretelju, Heliodromu, Mašinskom fakultetu, Koštanoj, o urbicidu i srušenom Starom mostu, Ahmićima i Stupnom Dolu, ili sudbini Omera ef. Drkića, spaljenog s njegovim džematlijama u Han-Ploči, ili pak imama Mušana ef. Bećirevića, zaklanog pa ostavljenog u zapaljenoj džamiji na Buni... 

Ali i, ma koliko se to guralo pod tepih, nesporna je uloga Hrvatske u agresiji na BiH i prisustvu regularnih snaga HV-a u sukobima na teritoriju naše zemlje, o čemu je svjedočio i sam Franjo Tuđman. Morala bi tih činjenica biti svjesna i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja morališe i lijepi etikete Bošnjacima, žrtvama, iznoseći laži o radikalizaciji cijelog jednog naroda.

No, najbolje je da konačnu istinu i Kolindi i svima kaže Sud u Hagu. Do tada, poštovana susjedo, ostavite se Bošnjaka, Bosanaca i BiH, imate vi mnogo većih problema.Autor: Faruk VELE