GLOBUS

Čečenski predsjednik progovorio o homoseksualcima: Ako ih pronađete, vodite ih u ovu zemlju

A.Z.

17.7.2017

Predsjednik Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je u razgovoru za HBO da u toj državi nema homoseksualaca, a ako su se "neki slučajno provukli, treba ih poslati u Kanadu i tako pročistiti čečensku krv".

David Scott iz emisije HBO Real Sports upitao je 40-godišnjeg čečenskog vođu:

- Želim vas pitati o navodima o otmicama i mučenju gej muškaraca u državi. Gospodine predsjedniče, što imate reći o tome?"

Kadirov je odgovorio:

- To su gluposti. Kod nas nema takvih ljudi. Mi nemamo homoseksualaca. Ako su se neki slučajno provukli kroz mrežu, vodite ih daleko od nas. Da pročistite našu krv, ako ih ovdje ima, odvedite ih.

Scott nije popuštao, već je nastavio s pitanjem: "Ali, zar vas ne zabrinjavaju navodi o mladim muškarcima koje muče danima?", na što je Kadirov rekao:

- Oni su sotone. Oni su na prodaju. Oni nisu ljudi. Bog ih prokleo zbog toga za što nas optužuju. Za to će morati odgovarati Svemogućem.

Dodao je i da se zaklinje da će "srušiti svijet na koljena i pritegnuti".

Kanada je oštro osudila Čečeniju zbog navoda o mučenju i ubistvima homoseksualaca, a protiv države je podignuta i optužnica za genocid na Međunarodnom krivičnom sudu.

Kadirov od samog početka poriče sve optužbe navodeći da u "Čečeniji nema gej ljudi, a ako ima, rodbina će se pobrinuti da ih više ne bude".