GLOBUS

Žele da ga proglase ludim: Protivnici lidera se ne mire se s rezultatima izbora

Avaz.ba

17.7.2017

Protivnici američkog predsjednika Donalda Trumpa žele da ga svrgnu pokušavajući da ga proglase ludim.

Pet uglednih profesora psihijatrije s prestižnih američkih univerziteta zatražilo je od Kongresa da izglasa nepovjerenje Trumpu zato što je "mentalno obolio".

Profesori Judith Herrmann sa Harvarda, Robert Jay Lifton sa Univerziteta Kolumbija, Brandy Lee sa Yale i Dee Mosbacher i Nannet Gartrell sa Univerziteta Kalifornija napisali su otvoreno pismo Kongresu u kojem tvrde da je Tramp nesposoban da bude predsjednik.

- Još od izbora 2016. svako od nas je više puta upozorio na psihološku nestabilnost predsjednika Donalda Trumpa, koja se ocrtava u njegovoj konstantnoj nesposobnosti da razlikuje realnost od fantazije i njegovim hirovitim reakcijama na stres i kritiku. Također, bili smo zabrinuti i zbog toga što ima običaj da se razjari čak i zbog najmanje kritike - navode profesori psihijatrije, koji su ranije Trumpa nazvali narcisoidnom osobom.

Oni u pismu dodaju da su znaci predsjednikove nemoći da rasuđuje sada još gori i da doprinose njegovoj nesposobnosti da vlada, piše Informer.

- Nije uspio da se dobrani od hakovanja naših izbora i sličnih prijetnji po nacionalnu sigurnost. Desetkovao je State department i ostale vitalne vladine agencije. Iracionalno i jednostrano se povukao iz svjetskog sporazuma o sprječavanju katastrofe uzrokovane klimatskim promjenama. Neumjereno eksploatira funkciju predsjednika da bi se obogatio, i on i njegova porodica. Konstantno prijeti slobodi štampe. Ima zajedljive komentare i verbalno napada sve, naročito žene, koji osporavaju njegove postupke ili stanje uma i nameće lažne priče kad god istina baci loše svjetlo na njega - objasnili su ugledni psihijatri.

Stoga univerzitetski profesori smatraju da Tramp nije sposoban da bude predsjednik.

- Trump kao predsjednik ima moć s pogubnim posljedicama. Njegova psihološka izolacija, uključujući slab odnos prema stvarnosti, dovela je do opasne izolacije SAD od ostatka svijeta - smatraju psihijatri.

Na kraju, profesori psihijatrije se pozivaju na ustav kao najviši pravni dokument jedne države.

- Naš Ustav predviđa uklanjanje s funkcije svakog predsjednika koji je nesposoban da obavlja svoja zaduženja. Zbog naše zemlje i cijelog svijeta molimo naše izabrane predstavnike da skupe hrabrost i poduzmu zakonske korake kako bi okončali Trumpov predsjednički mandat - piše u otvorenom pismu.

Politički analitičari, međutim, kažu da pismo uglednih psihijatara više govori o tome da oni ne mogu da se pomire s Trumpovom pobjedom na izborima nego o mentalnoj sposobnosti predsjednika.

- Kad bismo svakoga čija nam se politika ne sviđa proglašavali ludim, kako bi ovaj svijet funkcionirao - pita profesor politikologije Alex Mccann.

On dodaje da se u Americi trenutno stvara veoma opasna atmosfera jer glasači demokrata ne mogu da se pomire s tim da je njihov kandidat izgubio na izborima.

- Poslije šest mjeseci čak se i Hilary Clinton pritajila. Ona se svakodnevnim kritikama Trumpa zapravo sprema za naredne izbore. Međutim, izvjestan broj glasača i dalje misli da rezultati izbora mogu da se preokrenu. Među njima su očigledno i profesori psihijatrije koji bi predsjednika čas posla proglasili ludim. To šalje lošu poruku i govori o tome koliko je naš narod zapravo podijeljen - objašnjava McCann.