GLOBUS

Washington Post tvrdi da su Emirati hakirali Katar i izazvali krizu u Zaljevu

Fena

17.7.2017

Ujedinjeni Arapski Emirati su organizirali hakiranje profila na društvenim mrežama kataske vlade krajem maja, a kako bi se objavili oštre, ali lažne izjave katarskog emira, što je potom uzrokovalo krizu, objavio je The Washington Post, pozivajući se na američke obavještajne izvore, prenosi Reuters.

Katarskom emiru, Sheikh Tamim bin Hamad al-Thaniju je pripisana izjava u maju u kojoj je hvalio Hamas, a Iran nazvao islamskom silom. Nakon toga, četiri države su prekinule diplomatske i ekonomske odnose s Katarom, uključujući Saudijsku Arabiju, UAE, Bahrein i Egipat.

Katar je odmah utvrdio da su lažne izjave ubacili hakeri, ali zaljevske zemlje nisu prihvatile objašnjenje. Američki list izvještava da su obavještajci SAD saznali da su samo dan prije sporne objave zvaničnici iz Emirata na visokom nivou razgovarali o planiranom hakiranju.

Nije poznato, kako navode, da li je UAE hakirao ili je samo platio hakiranje profila. Ambasador UAE u SAD je odbacio ove informacije kazavši kako su lažni.

- Ono što je jasno jeste ponašanje Katara koji pomaže, finansira i omogućava teroristima djelovanje. Oni ohrabruju nasilje, radikalizaciju i podrivaju stabilnost susjeda - naveo je ambasador. Američki State department nije odgovorio na upit Reutersa o ovim informacijama.