REGION

Ananas: Saveznik u borbi s celulitom

A.Z.

17.7.2017

Ananas je poznat kao voće koje pomaže kod mršavljenja i uklanjanja celulita. No, jeste li znali da ananas štiti vaše srce i krvne žile? Ovo voće sadrži gotovo sve vitamine te 16 različitih minerala. Budući da sadrži izuzetno velike količine enzima bromelaina, smatra se jednim od najzdravijih prirodnih lijekova. 

Bromelain u ananasu 

U ananasu možemo naći mnoštvo bromelaina, koji ima mnoga pozitivna djelovanja na zdravlje: smanjuje otekline, djeluje protuupalno, razgrađuje bjelančevine, razrjeđuje krv i smanjuje gustoću sluzi što je važno za one koji imaju astmu i kronični bronhitis. U kombinaciji s drugim enzimima može smanjiti simptome infekcija urinarnog trakta. Nutricionisti zbog svih navedenih djelovanja, ananas smatraju kao idealnu hranu protiv ateroskleroze i artritisa.

Bromelain je odličan protiv štetnih bakterija u crijevima, te je dobar za pročišćavanje. S obzirom na to da bromelain prodire kroz kožu, sok od ananasa možemo koristiti za vanjsku upotrebu; uklanjanje starosnih pjega. Sportaši ga često koriste kod sportskih ozljeda, tj. istegnuća i bolnih mišića.

Ananas i celulit 

Ovo tropsko voće stimulira crijeva i bubrege i tako potiče uklanjanje viška tekućine iz tijela. Pozitivno djeluje i na celulit te njegovo smanjenje. Celulit je posljedica slabe cirkulacije krvi. Kapilare koje su oslabile zbog slabe cirkulacije počinju propuštati tekućinu u prostore između masnih stanica. Masno tkivo se počinje povećavati i postaje teže. U koži nastaju džepovi koji apsorbiraju velike količine vode. Kada tekućina s vremenom stagnira, čvorići postaju čvršći, a na koži se primijete kvržice.

Važan saveznik u smanjenju celulita je ananas i njegov sok. Uz redovitu konzumaciju vaše tijelo će biti opskrbljeno vitaminom C, kalijem i bromelainom koji značajno sudjeluje u metabolizmu proteina i stimuliranju cirkulacije.