NOGOMET

Tim s Pecare na pragu senzacije

Aberdin: Intervencija golmana Širokog Brijega Bilobrka

D. K.

15.7.2017

Ako je za mnoge eliminacija kazahstanskog Ordabasija, inače nosioca u 1. pretkolu, bila iznenađenje, šta reći na rezultat prve utakmice 2. pretkola Europske lige. Naime, Široki Brijeg je u Aberdinu odigrao 1:1 protiv istoimene slavne škotske momčadi i tako napravio veliki posao uoči uzvrata narednog četvrtka na, već sada možemo kazati, rasprodatoj Pecari.

Nedostajalo sreće

Momčad trenera Gorana Sablića odigrala je odličnu utakmicu, taktički zrelo, fizički moćno, a da je bilo samo malo više sreće, “Plavo-bijeli" su već u prvoj utakmici mogli riješiti pitanje prolaska u sljedeće kolo. 

No, i ovaj rezultat je obećavajući, a uz postignuti gol u gostima Širokobriježani su pokazali da mogu dostojno parirati, ako ne boljoj, onda sigurno mnogo skupljoj momčadi Aberdina.

- Napravili smo ogroman posao, ali treba znati da je odrađeno tek pola posla. Imamo dobar rezultat, ali mjesta euforiji nema. Željeli smo postići gol i uspjeli smo. Uz to, ostali smo i neporaženi i ja sam presretan i zbog rezultata, ali i igre koju smo prikazali u Škotskoj - kazao je samozatajni Splićanin na klupi Širokog Brijega. 

Evropska bajka

Tako je Sablić u nešto više od tri mjeseca iz ponora digao momčad koja ovih dana živi evropsku bajku koja još traje.

- Trebamo se prizemljiti, pripremati se u miru za revanš i na našoj Pecari pokušati napraviti još jedan dobar rezultat i izboriti 3. pretkolo Evropske lige – istakao je Sablić. 

Apolon ili Zarija

Širokobriješka ekspedicija se jučer u popodnevnim satima vratila kući, a po povratku su saznali i imena potencijalnih protivnika u slučaju prolaska Škota.

Ukoliko preskoči Aberdin, Široki će u 3. pretkolu igrati s boljim iz dvoboja Apolon (Kipar) i Zarija (Moldavija). S obzirom na pobjedu Kiprana od 3:0 u prvom susretu, bolji iz dvomeča Široki Brijeg - Aberdin vjerovatno će u prvoj utakmici 3. pretkola ugostiti Apolon, neatraktivnu ekipu, ali veoma jaku, koja posljednjih godina uglavnom igra grupnu fazu Evropske lige.