LIFESTYLE

Google ne mora da plati 1,1 milijardu eura poreza Francuskoj

Piše: A. S.

14.7.2017

Google neće morati da plati Francuskoj 1,1 milijardu eura na ime poreskog dugovanja, pri čemu je sud u Parizu presudio da irska podružnica te kompanije nije odgovorna za plaćanje poreza u Francuskoj. 

Google zapošljava 700 ljudi u Francuskoj, ali oglašivački ugovori sklopljeni za prikazivanje u Francuskoj knjiženi su putem podružnice u Irskoj gdje su niži porezi. Google je u 2015. platio 6,7 miliona eura korporativnog poreza u Francuskoj.

Sud je istakao da Google nije imao „stalnu poslovnu jedinicu“, niti dovoljno oporezivu prisutnost u Francuskoj da bi se opravdali zahtjevi francuskih vlasti. „Google Irska nije trebalo oporezivati u Francuskoj od 2005. do 2010. godine“, stoji u presudi francuskog suda.

Francusko ministarstvo finansija kratko je poručilo da će razmotriti mogućnosti žalbe.

Evropske vlasti su pooštrile svoj pristup tehnološkim gigantima iz SAD, uključujući i Google i njegovu krovnu kompaniju Alfabet. U junu je EU kaznila Google s rekordne 2,4 milijarde eura zbog zloupotrebe svoje dominantne pozicije u poslovanju s internet pretragom.

Italijanske i britanske vlasti su postigle nagodbu s Googleom kako bi povratile dio poreza za koji smatraju da ga kompanija duguje.

U sklopu sporazumnog rješenja informatički gigant je u Italiji pristao da plati 306 miliona eura, a u Britaniji 130 miliona funti.