BIH

OSA tvrdi da radi po zakonu

Fena

14.7.2017

Obavještajno sigurnosna agencija (OSA) Bosne i Hercegovine sve aktivnosti provodi u skladu sa Zakonom o OSA-i, prikupljajući podatke o svim prijetnjama po sigurnost BiH, a nastavit će sarađivati i sa svim bh. institucijama bez obzira na napade i pritiske.

Kako su u saopćenju pojasnili, u prijetnje po sigurnost spadaju prijetnje teritorijalnom integritetu, ustavnom poretku, osnovama ekonomske stabilnosti BiH, kao i prijetnje po globalnu sigurnost, a koje su štetne i po BiH te o svim prikupljenim podacima, kontinuirano i pravovremeno obavještavaju institucije u BiH, prenosi Fena.

Bez obzira na napade i pritiske, iz OSA-e je saopćeno da će nastaviti odlučno, predano i profesionalno izvršavati zakonske dužnosti i zadatke te da će nastaviti saradnju sa svim organima u BiH s ciljem ustupanja obavještajno-sigurnosnih podataka, te asistirati u provođenju njihovih zakonskih nadležnosti.

Također, OSA će nastaviti sarađivati s tužilaštvima na svim nivoima s ciljem obavještavanja o počinjenim krivičnim djelima ili preventivno obavještavati o namjerama da se izvrše krivična djela, a u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, OSA će procijeniti potrebu obavještavanja javnosti o prijetnjama kojima je izložena BiH i njeni građani.