KOLUMNE

Prazan stomak ne zna za rotaciju

Kenan Kešmer

14.7.2017

Kome je važniji sistem rotacije od hiljada nezaposlenih i gladnih? Od hiljada građana koji su sluđeni svojom besperspektivnošću? 

Nije teško pogoditi – vlastima manjeg entiteta, unutar države u kojoj je postići dogovor i o najnormalnijoj stvari ogroman posao. Lakše je bilo Ministarstvu prometa i komunikacija napraviti četiri projekata i „prodati“ ih evropskim čelnicima nego ubijediti Vladu RS da su novac i putevi u ovoj državi svima potrebni. 

I dok su hiljade građana manjeg entiteta, kao i većeg, nezaposlene, a veliki dio i gladan, vlastima RS važniji je sistem rotacije, zbog čijeg insistiranja nam prijeti da ostanemo prvobitno bez 500 miliona KM, a dugoročno da i ne zamišljamo. 

Sve je važnije od činjenice da je vlast narod odvela u siromaštvo. A kako je najlakše narod, uprkos tome, držati na okupu? Strahom. Strahom od toga da će neko RS oduzeti „nadležnosti“, da ih neko želi ukinuti ili da im neko čini neku nepravdu.

Zato je lakše praviti buku zbog sistema rotacije, blokirati jedan period sve moguće projekte, pričati o „heroju“ Mladiću, koji je „nepravedno“ zatvoren, nego o tome što nema posla i što nam putevi ne valjaju.

Ipak, tješi izjava ministra prometa i komunikacija Ismira Juska da se ipak neće ništa raditi preko koljena. Razum je u ovim situacijama važan, jer inat bi nas odveo samo u dublje krize. Hoće li i kada narod shvatiti da „inat“ njihovih „vođa“ ne vodi nigdje, već da nam trebaju projekti, novac i ljudi koji su sposobni da vode ovu državu naprijed u interesu svih, to ostaje da se vidi.