REGION

Vučić: Srbija će postati članica EU kada ispuni obaveze

Piše: D. Pa.

14.7.2017

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Briselu da je od predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska dobio čvrstu riječ da će Srbija postati članica EU kada ispuni obaveze, od kojih je jedna završetak dijaloga sa Prištinom.

Vučić je dodao da se od Srbije, osim završetka dijaloga sa Prištinom, očekuje i završetak reformi u oblasti spoljne politike i vladavine prava.

- Srbija može da završi reforme, ali završetak dijaloga zavisi od druge strane - istakao je Vučić.

On je rekao da je zadovoljan razgovorima, ali da danas nije bilo moguće čuti konkretan datum.

- Postoji perspektiva, i to je dobro, ali Srbija želi da dobije značajniju motivaciju - rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije sa Tuskom.

On je naveo da je nakon razgovora sa Tuskom vrijeme da razgovara sa njemačkom kancelarom Angelom Merkel i sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom.

- EU razume poziciju Srbije, ali potreban je dodatni stimulans da bi naša zemlja završila posao - poručio je predsjednik Srbije.

Tusk je istakao da EU računa na Srbiju i da Srbija može da računa na punopravno članstvo u EU po završetku dijaloga sa Prištinom.

- Na kraju dijaloga stoji punopravno članstvo Srbije u EU. To je ono što smo obećali u Solunu i što smo spremni da ispunimo - naveo je Tusk.

On je dodao da je Srbija napravila svoj geostrateški izbor odlučujući se za evropski put i da tu nema povratka.

Tusk je čestitao Srbiji na ulozi u očuvanju regionalne stabilnosti i istakao da se Vučić u prvih 50 dana na funkciji predsjednika Srbije sreo sa svim partnerima u regionu i zalagao za regionalnu stabilnost i mir.

Vučić i Tusk sastali su se u zgradi Evropskog savjeta u Briselu.