BIH

OSA bez komentara o političkoj zloupotrebi, slijedi odluka Odbora jesu li radili zakonito

Avaz.ba

14.7.2017

Tek nakon zahtjeva za smjenu Nikole Špirića s čela Komisije za nadzor rada OSA-e, odmotava se klupko privatizacije službi, piše Večernji list.

Da kojim slučajem hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ili makar župan sisačko-moslavački Ivo Žinić izađu u javnost i kažu kako ih direktor Sigurnosno-obavještajne službe Danijel Markić uhodi, prisluškuje, potajno prati, montira dokaze, vjerovatno bi se radilo o skandalu koji bi potresao temelje društvene zajednice u Republici Hrvatskoj. Identičan, ako ne i s puno više posljedica, bio bi epilog da se nešto takvo dogodi u Srbiji s tamošnjim vladarom Aleksandrom Vučićem.

Pitanje bez odgovora

U BiH, dan nakon što su hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednik Republike Srpske direktno prozvali Osmana Mehmedagića Osmicu za nezakonit rad, politički motivirane istrage, prisluškivanja, u javnosti se tek pojave "glasnogovornici" OSA-e da objasne kako se političari boje zbog poslova koje obavljaju. Pa su se čak tražila i objašnjenja kako OSA super sarađuje s hrvatskom i srbijanskom sigurnosnom službom, što je alibi da se od te agencije ne dobije odgovor na vrlo konkretna pitanja.

Na jučer upućena pitanja na službeni mail OSA-i, je li direktor Osman Mehmedagić nezakonito onemogućio rad glavnog inspektora OSA-e u provjeri slučajeva nezakonitog postupanja, je li istina da su uposlenici OSA-e pratili hrvatskog člana Predsjedništva BiH, je li istina da direktor Mehmedagić, po nalogu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, prisluškuje hrvatske i srpske dužnosnike u vlasti te je li istina da OSA nadzire rad zastupnika Državnog parlamenta, nije bilo nikakvog odgovora.

Umjesto pravih razloga i parlamentarne istrage koja se vodi, javnost se zabavlja manje važnim aferama, kakva je i ona da je navodno predsjedavajući Zajedničke komisije oba doma Parlamenta BiH za nadzor nad OSA-om Nikola Špirić uputio OSA-i lažne zaključke koje članovi Parlamentarnog doma nikada nisu usvojili.

Dvije sjednice

Već naredne sedmice će prvo Sigurnosni odbor, koji čine vodeći ljudi Vijeća ministara, razmatrati više navoda o povredama koje je počinio direktor OSA-e Osmica, koji je, inače, u ratu bio tjelohranitelj i osoba od povjerenja Alije Izetbegovića. Kroz aferu i hapšenje Fahrudina Radončića otkrilo se kako je Osmica pouzdanik Bakira Izetbegovića.

Ubrzo nakon toga će se ponovno, ali u Parlamentu, pokrenuti rasprava o navodima glavnog inspektora OSA-e Damira Bevande koji se požalio na to da direktor Mehmedagić ne dopušta provjeru navoda o zloupotrebama u okviru rada OSA-e, što je temeljna zadaća glavnog inspektora i koju mu ni na kakav način ne može osporiti ni Osmica. Naravno, ako nešto ne pokušava sakriti od javnosti i inspektorata, piše Večernji list.