BIH

Ševala i Jusuf Bukovica slave 60 godina braka: Sada smo više vezani i jedno drugom potrebniji

Piše: N. AJNADŽIĆ

13.7.2017

Ševala (79) i Jusuf Bukovica (85) iz Goražda, roditelji Emira Bukovice, pjevača, kompozitora i gitariste benda „Emir & Frozen Camels", danas slave 60 godina braka. Ovaj veseli par s radošću je pristao govoriti za „Dnevni avaz" o svojim počecima, kao i o tajnama uspješnog i sretnog braka.

Ispunjeno vrijeme

- Mladi smo se upoznali. Radili smo u kancelariji, u glavnom knjigovodstvu. Raja, kada je dolazila, govorila nam je: „Uuu, kako ste lijepi, mladi", kao da su naslućivali. Jednog dana, Jusuf mi je izjavio ljubav. Iznenadila sam se i uplašila, nisam mogla vjerovati. I tako je bilo jedno izvjesno vrijeme, a poslije je sve došlo na svoje - započinje Ševala priču sa sjetom u glasu.

Bračni par Bukovica: Fotografija iz mlađih dana

Otkrila nam je da su voljeli raditi zajedno te provoditi vrijeme s prijateljima i često putovati. To ih je u svakom smislu ispunjavalo. Istakla je da je brak bio divan, da je bilo više lijepog nego ružnog te da dođu nekad i teška vremena, ali kada ljubav prevladava, sve je bolje.

- Ne osjećam nikakve promjene u odnosu na ranije, naprotiv, sada smo još više vezani, jedno drugom potrebniji nego ranije. Kada bih se opet udavala, sve bih isto odabrala - odlučno je kazala Ševala.

Dodala je da je Jusuf, za 50. godišnjicu braka, zlatni pir, što bi rekli, pripremio iznenađenje i odveo je na isto bračno putovanje na koje su išli davne 1957. godine. Tada je zapisao i neke poruke i scene iz njihovog zajedničkog života, da ih ne žale kada ih više ne bude bilo, već da ih se sjećaju po tome što su zajedno doživljavali.

Glava kuće

Dok smo razgovarali sa Ševalom, Jusuf je iz susjedne sobe dobacivao, nestrpljivo čekajući svoj red. Potvrđujući sve što je njegova supruga rekla, kroz smijeh nam je ispričao da Ševala uvijek govori da je on glava kuće, ali da je ona, ipak, vrat koji okreće glavu na koju hoće stranu.

- Zadovoljan sam i osjećam se sretnim. Druga je stvar što smo oboje potpuno svjesni da godine čine svoje, da ograničavaju kretanje. Sad je u blizini kafana, u šetnju i na sladoled uvijek možemo otići - zaključio je Jusuf.

Jedina tajna

Ševala nam je otkrila da je jedina tajna za dugovječan brak imati vremena za svog supružnika.

- Stvarno treba mnogo strpljenja, tolerancije, uzajamnog povjerenja i poštovanja, a kada ima ljubavi, sve se prevazilazi. Sve se može kada se usklade odnosi - poručila je Ševala mladima.