ZDRAVLJE U KUĆI

Ako imate jedan od ovih simptoma nešto se ozbiljno dešava sa vašim organizmom

Avaz.ba

13.7.2017

Većina vas provodi dosta vremena ispred ogledala, bilo tokom šminkanja ili prostog proučavanja. Da li ste pogledali sve dijelove tijela i primijetili nešto neuobičajeno?

Naučite kako da prepoznate znakove da nešto nije u redu sa vašim zdravljem.

Sijede prije 40 godine

Za mnoge ljude sijeda kosa nije razlog za brigu, jer je to prirodan proces starenja. Međutim, rana pojava sijedih može biti povezana sa anemijom, poremećajem štitne žlijezde, nedostatkom vitamina B i vitiligom.

Naborane ušne školjke

Ovo je također znak starenja, ali neka istraživanja kažu da naborane ušne školjke znače da imate povišeni rizik od srčanog udara. Ako uši imaju bore ili nabore, to je potencijalni pokazatelj koronarne bolesti.

Teški kapci

Teški kapci označavaju nešto više od starenja. Iako je pretežno zbog godina, institut sa Novog Zelanda objašnjava da uzroci mogu da budu nervni problemi, bolest ili povrede, kao i izlaganje suncu. Ako vam kapci umanje vidljivost, obratite se doktoru.

Otečen vrat

Vrat može da bude otečen jer ste neudobno spavali ili imate problema sa štitnom žlijezdom. Problem štitne žlijezde može da utiče na sve ostalo, od nivoa stresa, otkucaja srca, do temperature tijela.

Ružni nokti

Vaši nokti vam mogu otkriti mnogo toga o zdravlju. Zbog toga obratite pažnju ako počnu da mijenjaju oblik ili boju. Ako vaši nokti imaju horizontalnu liniju, onda znači da se loše hranite ili ste bili bolesni. Ako se krive ka spolja, onda može biti simptom anemije.

Kratke obrve

Možda mislite da su kratke obrve znak starenja, ali ako počnu da opadaju od spoljne strane, onda znači da imate problem sa štitnom žlijezdom.

Ovo može da utiče na vaše hormone i metabolizam, sve u zavisnosti od hipotiroidizma. Može se liječiti različitim tretmanima.

Ne tako bijele oči

Žućkaste oči mogu biti znak da ste umorni ili iscrpljeni, ali ako su žuće nego inače, može biti znak žutice (ikterusa). Ovo karakteriše žuta koža i beonjače zbog visokog nivoa pigmenata bilirubina u krvi. Kod odraslih se žutica javlja zbog raznih problema. Obratite se doktoru ako primijetite simptome.

Preplanulost bez sunca

Ako vam koža postane tamnija bez izlaganja sunčevoj svjetlosti, onda se treba obratiti doktoru. Ovo može biti simptom rijetke bolesti poznate kao Adisonova bolest, od koje možete osjetiti umor, mučninu i malaksalost.

Ispucale usne

Ispucale usne su česta pojava kada je napolju hladno vrijeme, ali pukotine na uglovima usana mogu biti izazvane niskim nivoom cinka i vitamina B.

Također, postoji šansa da je nivo vitamina A vrlo visok.

Crveno lice

Crvenilo lica (obraza i nosa) utiče na žene u starosti od 30 do 55 godina. Može biti izazvano stresom, začinjenom hranom i izloženosti suncu, zbog toga smanjite sve ove stvari koliko god je moguće. Također možete razgovarati sa doktorom kako bi vam prepisao odgovarajuće antibiotike.

Dugačak domali prst

Ako vam je kažiprst kraći od domalog prsta, znači da ste izloženi visokom nivou testosterona dok ste bili u majčinoj utrobi.

Visok nivo testosterona može da utiče na različite načine: visoku želju za intimnim stvarima, ali i također stvara podložnost artritisu koljena.

Postoji niz terapija u ovom domenu, među kojima je zamjena hormona.

"Pileća koža"

"Pileća koža" ili "ketoza pilaris" je uzrokovana velikom količinom keratina, zbog čega se na leđima, rukama ili nogama javljaju izbočine. Keratin, koji štiti kožu od infekcija i drugih štetnih stvari, može da izgradi čepove koji blokiraju otvore folikule dlake. Iako je ova pojava bezopasna, obratite se doktoru.

Hladne noge

Ako su vam stopala neubičajeno hladna, to može biti znak vaskularne bolesti. Ako su vam hladne i noge i ruke, postoji šansa da bolujete od Rejnoovog sindroma koji ima nekoliko jakih autoimunih stanja.

Ako imate neke od navedenih simptoma, trebalo bi da imate razlog za brigu i posjetite doktora.