LIFESTYLE

Anonimusi: Strah i trepet za nemoralne i pohlepne

(24sata.hr)

13.7.2017

Internetska aktivistička skupina Anonymous objavila je početkom maja uznemirujući video s predviđanjem skorog svjetskog rata.

Na taj su ih zaključak naveli podaci do kojih su došli provaljujući u kompjutere institucija raznih vlada, kao i analizom javno dostupnih poruka koje vlade međusobno izmjenjuju. Rat bi počeo između Sjeverne i Južne Koreje, a u sukob bi uskočile Kina na strani sjevernjaka te Sjedinjene Države i Japan na strani južnjaka.

- Svi predznaci predstojećeg rata izlaze na vidjelo, objavio je pripadnik Anonymousa skriven iza ikone s licem revolucionara Guya Fawkesa, zaštitnog znaka grupe.

- Bitka će biti žestoka, brutalna i kratka. Uzrokovat će globalna razaranja okoliša i ekonomije. Iako promatrači pretpostavljaju da je predviđanje Trećeg svjetskog rata ponajviše plod nagađanja, javnost je ostala uznemirena porukom koju su Anonimci zaključili riječima:

- Pripremite se za ono što dolazi. Mi smo Anonimci. Mi smo Legija. Ne opraštamo. Ne zaboravljamo.

Buntovnici bez imena i lica

Anonimci su tajna skupina koja se više od desetljeća upliće u svjetska politička i ekonomska kretanja praveći diverzije preko interneta. Skupina je rođena 2003. na web stranici 4chan, na kojoj je svaki posjetitelj koji je komentirao bez predstavljanja dobivao nadimak "Anonymous".

Osnivačima skupine sinulo je da bi mogli upregnuti svoja napredna informatička znanja radi utjecanja na globalna kretanja. Utvrdivši ciljeve i mete, počeli su izvoditi internetske sabotaže protiv svojih neprijatelja. Kako su njihove akcije postajale ambicioznije, tako se svijetom širio glas o zajednici bezimenih pojedinaca koji se bore za slobodu mišljenja i izražavanja, a protiv nepravde i sebičnosti moćnih.

Svako je dobrodošao 

Anonymous nije tipična organizacija. Nemaju formalnog vođu ni čvrsto članstvo pa ih je uputnije zvati pokretom, nego grupom. Njihova se brojnost i sastav stalno mijenjaju. Ko god ima želju i odgovarajuća informatička znanja može im se pridružiti, a ko više ne želi sudjelovati, smije otići kad god hoće.

Članovi se sastaju i dogovaraju na web stranicama kao što su 4chan, 711chan, Futaba i Encyclopedia Dramatica, na kanalima IRC i YouTube i na nekim forumima. Budući da djeluju anonimno, u pravilu se međusobno ne poznaju.

Ciljevi uključuju pomaganje slabijima poput imigranata iz siromašnih država u bogate, ometanje aktivnosti trgovaca drogom i islamskih terorista, rušenje diktatura i kresanje moći država i multinacionalnih kompanija. Između ostalog, zalažu se za slobodno kolanje informacija i besplatno (ili bar jeftinije) korištenje autorskih djela kao što su pjesme i filmovi.

Na meti diktatori, ali i FBI!

Scijentološka crkva je odgovorila tužbom, na šta su Anonimci zasuli njene telefakse ogromnim brojem potpuno crnih stranica tako da uređaji potroše svu tintu. Istovremeno su poduzeli informatički napad na službenu web stranicu Scijentološke crkve s ciljem sprečavanja pristupa stranici.

Kao zagovornici slobodnog korištenja autorskih sadržaja, Anonimci su se 2012. razbjesnili kad je američki FBI zatvorio stranicu Megaupload, na koju su građani širom svijeta postavljali filmove radi besplatnog gledanja. "Za kaznu" su blokirali web stranice niza institucija širom svijeta, među kojima su bili FBI, Ministarstvo pravosuđa, Bijela kuća, Udruženje filmskih radnika i druge.