BIH

Dodik: U BiH je propao koncept multietičnosti

Agencije

12.7.2017

Milorad Dodik, lider SNSD-a, u obraćanju medijima nakon sastanka sa liderom HDZ-a Dragana Čovića, kazao je nije zadovoljan radom Vijeća ministara BiH i da se odluke donose na štetu RS.

- Izražavam zadovoljstvo u ime SNSD-a svim sastancima koje smo imali. Ovo je dobar primjer saradnje i to u kontinuitetu. SNSD i HDZ saradnju pokazuju kroz operativna djelovanja. Želimo podići saradnju na viši nivo i pokrenuti sve segmente zajedničkog djelovanja na svim nivoima. Dok se ta usaglašenost ne postigne, moraju se voditi razgovori u okviru partija i organa. Naš zajednički interes je da BiH djeluje u skladu sa Dejtonskim sporazumom, da nema majorizacije nekih pitanja. Pitanje Izbornog zakona, federalnog kanala na hrvatskom jeziku, pitanja su u kojim se pokušava isključiti stav i djelovanje RS-a, na dva nivoa, kazao je Dodik.

Istakao je da je prijedlog HNS-a ima njegovu podršku.

- To je jedan korektan zakon i njim se može popraviti i položaj Srba. Posebno je bitno da se ne dešava više preglasavanje koje smo do sada gledali nekoliko puta. Nema ništa normalnije od toga da Hrvati biraju svoje predstavnike u organima vlasti, kao i Srbi i Bošnjaci, dodao je Dodik.

Dodik je poručio da je propao koncept multietičnosti u BiH.