GLOBUS

Zbog klimatskih promjena okeanima će vladati ribe gore od pacova

Avaz.ba

12.7.2017

Raznolikost okeana u budućnosti će se značajno smanjiti, a manje vrste riba, koje naučnici upoređuju sa pacovima i bubama na kopnu, zbog kiselosti okeana ugroziće biološku ravnotežu i zavladati, tvrdi se u istraživanju australijskih naučnika objavljenom u časopisu Current biology.

"Naše trogodišnje istraživanje bilo je nešto poput putovanja kroz vreme... uspjeli smo da predvidimo šta će se u budućnosti događati sa našim ekološkim sistemom i kako bi mogla da izgleda odnos ribljih vrsta", rekao je vođa istraživanja Ivan Nagelkerken sa Univerziteta "Adelaide".

"Ako govorimo o ukupnom broju riba u morima možemo reći da se njihov broj, zbog kiselosti okeana povećava, ali istovremeno se smanjuje lokalna bioraznolikost", kaže Nagelkerken. Od ranije se zna da se kiselost svjetskih okeana povećava, a ona je sve veća prijetnja morskim vrstama. To je dodatni dokaz da je atmosferski ugljen-dioksid, odgovoran za klimatske promene, odgovoran i za negativne rezultate u morskoj okolini. Okeani služe kao odvod ugljen-dioksida ispuštenog u atmosferu, podsjeća Nagelkerken.

Čovjek je najodogovorniji za to što je 30 posto okeana već sada kiselije nego u prošlim vijekovima, kažu naučnici i dodaju da će se stanje samo pogoršavati jer će se sve više ugljen-dioksida emitovati u atmosferu, uglavnom kroz fosilna goriva koja gore, poput uglja, prirodnog gasa i nafte.

Nagelkerken je rekao da su i ranije sprovedena istraživanja ukazivala na to da će klimatske promene uticati na smanjenje riblje bioraznolikosti, a sada naučnici raspolažu uvjerljivijim argumentima.

Istraživanja ribljih vrsta u prirodnom morskom staništu blizu vulkanskih kanala, gdje je koncentracija ugljen-dioksida slična onoj kakvu naučnici predviđaju za kraj vijeka, pokazala su da su se u takvoj morskoj okolini brže razmnožile manje i dominantnije ribe, a one manje agresivne i rjeđe vrste u potpunosti su nestale.