ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Vlada ZDK-a opredijelila nova sredstva za poticaje privredi

Fena

11.7.2017

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je, na prijedlog kantonalnog Ministarstva privrede, razmatrala program utroška budžetskih sredstva na ime poticaja privrednim subjektima.

U skladu s kantonalnim budžetom Ministarstvo za privredu je planiralo realizaciju niza projekata i za te projekte su predviđena sredstva od 1.380.000 KM.

Dominantne aktivnosti koje će biti finansirane tim sredstvima su razvijanje poslovno preduzetničke infrastrukture, promocija poduzetništva i poduzetne kulture, sistem poticanja 'start-up' biznisa, poticaji za izvozno orijentirane aktivnosti investicija, podizanje kvaliteta turističke ponude, te sufinasiranje projekata koji su finansirani iz međunarodnih izvora.

- U program utroška ponovno smo uvrstili refundacije kamata na investicijske kredite. Taj program je bio aktivan u 2013. godini i mi smo ga vratili, s obzirom na to da postoji veliko interesovanje, a pokazalo se da je dobar program. Nadam se da će ovi programi korisnicima poticaja biti dodatni impuls za nova zapošljavanja, razvoj i sveukupni napredak privrede u Zeničko-dobojskom kantonu - navodi kantonalni ministar za privredu Zlatko Jelić.

Ministarstvo za privredu predložit će detaljna uputstva o postupku i kriterijima za svaki program pojedinačno, a na taj način bit će osigurani uvjeti za objavljivanje javnih poziva za korištenje spomenutih sredstva od privrednih subjekata u 2017.godini.