BIH

Zenica: Prodajom hotela "Internacional" uvezao bi se staž za 392 radnika "Željezare"

Piše: E. DRAGUNIĆ

11.7.2017

Poznati zenički hotel „Internacional“, u vlasništvu ''Željezare'' Zenica, ide u prodaju. Agencija za privatizaciju FBiH jučer je objavila javni poziv za prikupljanje ponuda za prodaju ovog objekta, a početna cijena je 9,8 miliona KM.

Pozitivan ishod  
 

Kako je za „Avaz“ rekao Esad Skomorac, predsjednik Sindikata radnika ''Željezare'', novac od prodaje ići će u izmirenje duga prema Poreznoj upravi FBiH za uvezivanje staža za 392 radnika ''Željezare''.

- Svi naši objekti su pod hipotekom. Od prodaje ovog hotela svim radnicima ''Željezare'' trebao bi biti uvezan staž. Od 2002. godine naovamo nije uvezan staž našim radnicima. Svi s nestrpljenjem očekujemo ponude i nadamo se pozitivnom ishodu - rekao je Skomorac.

Ukupan dug zeničke ''Željezare'' prema Poreznoj upravi FBiH, kako kaže Skomorac, s kamatama iznosi 52 miliona KM.  

Hotel „Internacional” prostire se na površini od 1.227 kvadratnih metara. Objekt je opremljen i sastoji se od podzemne garaže za 40 mjesta, s pripadajućim vanjskim uređenjem, suterena, prizemlja, galerije, te sedam spratova.   

Od ostalih sadržaja, između ostalog, u prizemlju se nalaze kafe bar i ljetna bašta sa 180 mjesta, na prvom spratu restoran sa 220 mjesta, a na sedmom spratu se nalazi terasa sa 80 sjedišta. Na drugom, četvrtom i sedmom spratu nalaze se konferencijske sale.

Tri godine   

Jedan od uvjeta kupovine hotela je da kupac preuzme sve uposlenike hotela, njih 35, u radni odnos na neodređeno vrijeme, a najmanje na period od tri godine od dana zapošljavanja.

Nova ulaganja


Novi vlasnik imat će obavezu da osigura nova ulaganja u hotel u iznosu od 980.000 KM u periodu od dvije godine od dana zaključivanja ugovora. Rok za podnošenje ponuda je 21. juli, a javno otvaranje ponuda bit će 25. jula u prostorijama Agencije za privatizaciju FBiH.