GLOBUS

Moskva: Oslobađanje Mosula "skupo plaćeno"

Fena

11.7.2017

Oslobađanje Mosula dokaz je da vlada i narod Iraka mogu da se, udruženim naporima, suprotstave terorističkim prijetnjama, saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova, nekoliko sati nakon što su iračke vlasti proglasile oslobođenje tog grada na sjeveru Iraka od Islamske države.

Moskva se nada da će oslobađanje Mosula pomoći u obnovi iračkog teritorijalnog integriteta i unapređenju pomirenja unutar Iraka, navodi se u saopćenju ruskog Ministarstva, prenosi Tass.

- Oslobađanje Mosula postalo je moguće zahvaljujući hrabrosti i istrajnosti iračke vojske, narodnih milicija i kurdskih jedinica Pešmerga. Time je pokazano da vlada i narod prijateljskog Iraka mogu da se suprotstave terorističkim prijetnjama kroz zajedničke napore - ističe Ministarstvo, prenosi Tanjug.

U saopćenju se kaže da je oslobađanje Mosula "skupo plaćeno" jer je, kako se navodi, iračka vojska izgubila oko 30.000 pripadnika, dok je tokom operacije oslobađanja ubijeno oko 7.000 stanovnika Mosula, kao rezultat akcija militanata te u zračnim napadima koalicije na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

- Iako je oružani otpor militanata i dalje sporadično prisutan, položajima Islamske države zadat je razoran udarac. Dalji planovi su da se terorističko prisustvo istrijebi u cijeloj zemlji - zaključuje rusko Ministarstvo.

U ponedjeljak je irački premijer Hajdar al-Abadi i zvanično proglasio konačno oslobođenje Mosula od Islamske države koja je taj grad držala u rukama više od tri godine. I američki predsjednik Donald Trump pozdravio je u ponedjeljak uvečer pobjedu iračkih snaga nad Islamskom državom u sjevernom iračkom gradu Mosulu, istakavši da ta pobjeda nagovještava da su "dani Islamske države u Iraku i Siriji odbrojani", prenosi AFP.