GLOBUS

Preseljenje 91 američke baze u Južnoj Koreji na novu lokaciju nedaleko od Seula

Fena

11.7.2017

- Američke snage u Južnoj Koreji počele su se prebacivati u novu vojnu bazu južno od prijestonice Seula kako bi integrirale 91 bazu Američko-korejskih snaga (USFK), javili su lokalni mediji.

Osma američka komanda USFK održala je ceremoniju otvaranja novog štaba u utorak ujutru u logoru Humphreys u Pyeongtaeku, 70 kilometara južno od Seula. To je dio plana preseljenja USFK, na osnovu koga bi štab snaga i Osme američke vojske u kasarni Yongsan u centru Seula bio prebačen u nove baze u Pyeongtaeku.

Osma američka vojska je stalno razmještena terenska jedinica USFK, kao naslijeđe Korejskog rata iz perioda 1950-53. godine.

Planirano je da komanda USFK bude prebačena u novu bazu do kraja godine. Većina od 28.500 američkih vojnika bit će prebačena u Pyeongtaek u ovoj godini. Plan preseljenja pokrenut je početkom 2003. nakon dogovora između ondašnjeg korejskog predsjednika Roh Moo-hyuna i američkog predsjednika Georgea W. Busha.

Na osnovu plana relokacije, 91 američka vojna baza širom Južne Koreje bit će preseljena u dvije glavne baze u okolini Pyeongtaeka i na jugoistoku zemlje.

Ukupna površina američkih vojnih baza u Južnoj Koreji bit će smanjena na 76,75 miliona kvadratnih metara s prethodnih 241.97 miliona kvadratnih metara nakon dovršenja projekta relokacije. Južna Koreja će platiti za projekt oko 8,9 triliona vona (7,7 milijardi dolara), dok će američka strana platiti oko 7,1 triliona vona (6,1 milijardi dolara), prenosi Xinhua.