BIH

Dan žalosti u BiH|Srebrenica 22 godine poslije: 71 duša danas će naći smiraj, očekuje se prisustvo 30.000 osoba

Piše: E. T. - A. Nu

11.7.2017

U Memorijalnom centru u Potočarima danas će biti obavljena kolektivna dženaza i ukop posmrtnih ostataka još 71 žrtve genocida počinjenog na području Srebrenice u julu 1995. godine, najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Od ranijih jutarnjih sati u Memorijalnom centru počele su dolaziti porodice žrtava da u kabur spuste svoje najmilije koje su izgubili u srebreničkoj tragediji.

Ekipa "Dnevnog avaza" je na licu mjesta i ovo su prve današnje fotografije iz Memorijalnog centra.

Osim porodica žrtava i političkih predstavnika iz naše zemlje, obilježavanju godišnjice genocida, dženazi i ukopu prisistvovat će i predstavnici Evropske unije, ambasadori SAD-a, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Velike Britanije, Francuske, Španije, Grčke, Brazila, Maroka, Rumunije i brojni drugi.

Stotine autobusa pristiže u ovo mjesto, a po ulasku u Memorijalni centar svi prvo prilaze tabutima, uče Fatihu ili odaju počast minutom šutnje, te izjavljuju saučešće porodicama.

Kako je ranije najavljeno, danas se u Potočarima očekuje 30.000 ljudi.

Naša ekipa koja se od jučer nalazi u Srebrenici, snimila je i prve dolaske autobusa iz Bosne i Hercegovine i regiona, koji su došli na obilježavanje 22. godišnjice genocida u ovom bh. gradu.

U potresnom videu čuje se plač Emine Kuranović, koja je u Potočare stigla da isprati posljednje ostatke svoga brata Muniba Salkića, koji je ubijen sa 16 godina:

Emina je smogla snage da se obrati novinarima i kaže o tragediji koja je zadesila njenu porodicu.  
 

Pogledajte video: