REGION

Nova vrsta banana mogla bi spasiti hiljade života

A.Z.

11.7.2017

Australski naučnici su uspjeli da stvore banane koje su toliko bogate provitaminom A, da je veoma vjerovatno da bi one ubuduće mogle da spase živote stotinama hiljada djece koja umiru od nedostatka tog vitamina širom svijeta.

Nova banana ima jestivi dio zlatnonarandžaste boje, a nastala je preuzimanjem gena iz posebne vrste banana koja potiče sa Papue Nove Gvineje i koja je veoma bogata provitaminom A.

Preuzete gene naučnici su iskombinovali sa na svijetu najrasprostranjenijom sortom kevendiš banana.

Provitamini su supstance s veoma malo vitamina ili bez njih, ali koje mogu da se konvertuju u nosioce vitamina. Vitamin A ostvaruje vitalne funkcije kod rasta i razvoja djece, u imunom sistemu kao i kod vida.

Nova revolucionarna vrsta banana razvijana je u posljednjih 10 godina na Tehnološkom univerzitetu u Quinnslandu, a istraživanje je finansirala fondacija Billa Gatesa.

- Tokom godina samo razvili banane koje imaju visoke nivoe porivtamina-A, od čega i potiče njihova zlatno-narandžasta boja. Ti rezultati dat će ključan doprinos kvalitetnijoj ishrani među nekima od najsiromašnijih zajednica u Africi. Naša nuka radi. Ovi elitni geni su poslati u Ugandu u epruvetama da bi bili ubačeni u tamošnje sorte banana - rekao je vođa istraživanja James Dael za Newsweek.