BIH

Konfuzija u BiH: Građani ogorčeni, lijekovi nisu jeftiniji, apotekama ekstraprofit

Piše: A. Nuhanović

10.7.2017

Apoteke u Federaciji krajem juna dobile su novi cjenovnik, no mnogi lijekovi do danas nisu pojeftinili ni za fening, a kamoli 50 posto, kako je to najavljeno!

Građani su ogorčeni što za lijekove i dalje daju isto novca, a sramotnim smatraju to što neko zarađuje na bolesnima!

Bitan i fening

Da pojedini apotekari lijekove sa spiska Agencije za lijekove BiH prodaju po cijeni koja njima odgovara, uvjerio se penzioner Salem Dervišević, koji je ovih dana kupio lijek za pritisak, ali po staroj i nepromijenjenoj cijeni.

- Godinama plaćamo najskuplje lijekove u regiji. I, evo, ove godine dočekamo da dobijemo Pravilnik o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH i budemo prevareni. „Irumed“, koji se uzima za liječenje povišenog krvnog pritiska, koji dugo koristim, košta 4,75 KM iako je rečeno da će biti 2,70 KM. A nama je svaki fening bitan - kazao nam je Dervišević.

Biljana Tubić, pomoćnica direktora Agencije za lijekove BiH, u izjavi za „Avaz“ kazala je da je ova agencija uradili svoj dio posla te da je kontrola apoteka u vezi s primjenom novog cjenovnika stvar ministarstava.

- Kada je riječ o kontroli maloprodaje lijekova, adresa su ministarstva nadležna za poslove zdravstva oba entiteta i Odjel za zdravstvo Distrikta Brčko, odnosno maloprodajna inspekcija. Naša agencija nema nadležnost nad prometom namalo lijekova i medicinskih sredstva - rekla je Tubić.

Ista situacija je i u Republici Srpskoj.

Odgađanje kontrole cijena u apotekama u ovom entitetu, kako je za medije kazao direktor Agencije Aleksandar Zolak, omogućuje stvaranje ekstraprofita, jer je Agencija, kako kaže, "utegla" farmaceutske kuće, koje više ne isporučuju lijekove po cijenama višim nego što je propisano novim pravilnikom.

Maloprodajna mreža

- To znači da neki lijek koji je u veleprodaji pojeftinio za 50 posto apoteke nisu nivelirale u svojoj maloprodajnoj marži, koja je u RS 20, a u FBiH 25 posto. Na taj način apotekama se otvara ogroman prostor za ekstraprofit, zato što entitetski inspektori ne rade svoj posao - istakao je Zolak.