GLOBUS

Macron uprkos upozorenjima: Francuska će nastaviti s planom smanjenja poreza

Avaz.ba

10.7.2017

Francuska će nastaviti s planom smanjenja poreza koje je obećao novi predsjednik Emmanuel Macron, izjavio je danas jedan izvor iz ministarstva finansija, uprkos upozorenjima zvaničnog državnog revizorskog organa na budžetsku "rupu" od osam milijardi eura (9,1 milijardi dolara).

Macron je na sastanku u nedjelju ostao pri tome da planovi za ograničavanje poreza na bogatstvo i rezanje lokalnih poreza na imovinu za 80 odsto u odnosu na stope koje se trenutno plaćaju stupe na snagu 2018. godine, rekao je izvor iz ministarstva, potvrdivši ranije izveštaje francuskih medija, prenosi agencija AFP.

Intervencija francuskog predsjednika dolazi samo nekoliko dana nakon što je njegov premijer Eduar Filip predložio da se rezanje poreza odloži za 2019. godinu, pošto se Francuska bori da obuzda svoj javni deficit.

Francuski revizorski sud je u jednom alarmantnom izvještaju prošlog mjeseca naveo da će manjak u budžetu, koji je ostavila vlada bivšeg francuskog predsjednika Fransoa Olanda, dovesti do deficita od 3,2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove godine umjesto prethodno planiranih 2,8 odsto.

Macron je obećao da će budžetski deficit biti u granicama limita EU od 3,0 procenta BDP-a u 2017. godini. Međutim, njegova obećanja o smanjenju lokalnih poreza na imovinu i ograničavanju raspona poreza na bogatstvo, mogla bi narednih godina da opterete prihodnu stranu.

Francuski poslovni lideri su bili ogorčeni zbog prijedloga da se odloži rezanje poreza, upozorivši da je zemlji potrebna hitna akcija na planu poreznih reformi zbog obnove konkurentnosti domaćih preduzeća, navodi francuska agencija.