BIH

U Banjoj Luci uništeno 2.500 komada oružja

Avaz.ba

8.7.2017

Uništavanjem više od 2.500 komada prikupljenih i zaplijenjenih pušaka, pištolja i dijelova oružja i prateće opreme, u krugu livnice metala “Jelšingrad” u Banjoj Luci je danas obilježen Međunarodni dan uništavanja oružja. 

Državni koordinator za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u BiH Ermin Pešto rekao je da je cilj ovih aktivnosti poboljšanje bezbjednosne situacije u BiH, s obzirom na to da postoje i problemi u vezi s određenom količinom viška naoružanja kod građana, ali i ilegalnog oružja u BiH. 

- U proteklih mjesec danas smo prikupili i evidentirali oružje koje je potrebno uništiti, a riječ je o oružju koje je rezultat operativnog rada policijskih agencija u BiH - rekao je Pešto. 

On je istakao da je određena količina oružja dostavljena od nadležnih sudova nakon pravosnažno okončanih postupaka, na osnovu kojih je određena količina malog i lakog oružja predata Ministarstvu odbrane BiH. 

Pešto je dodao da je i u aprilu uništeno nekoliko hiljada komada oružja, te da je ove godine uništena znatno veća količina oružja u odnosu na prošlu godinu, kada je uništeno nešto više od 1.000 komada. 

Predstavnik Kancelarije EU u BiH i šef Odeljenja za vladavinu zakona Ričard Vud rekao je da malo i lako oružje predstavlja veliku opasnost, jer je lako prenosivo preko granica. 

On je dodao da ova akcija doprinosi i manjem broju oružja koje je dostupno za organozirani kriminal u BiH ali i regiji. 

Rukovodilac Sektora za pravdu i sigurnost UNDP BiH Slobodan Tadić rekao je da se projekat uništavanja malog i lakog naoružanja provodi u cijeloj jugoistočnoj regiji, uključujući i Moldaviju i Ukrajinu.