BIH

Feljton o političkim ubistvima| Tužilac Šljivar 2004. godine: Ramiz Delalić Ćelo svjedoči o ubistvu Ugljena!

Piše: Redakcija

1.3.2017

O ubistvu drugog čovjeka bošnjačke tajne službe (AID) Nedžada Ugljena bivši sedmičnik Senada Avdića “Slobodna Bosna” (SB) u kontinuitetu je pisao i 2004. i 2005. godine.

Potvrda na FTV-u

Zamršeni mozaik postaje sve jasniji tek kada se saznanja iz tog perioda uporede s onim iz ekskluzivnog intervjua ratnog komandanta Ramiza Delalića Ćele koji je za taj list dao uoči svoje smrti, a SB ga objavila nakon njegovog ubistva 2007. godine pod senzacionalnim naslovom: "Završne riječi Ramiza Delalića: Pitao sam Bakira Izetbegovića da li njegov otac Alija zna da je Kemal Ademović od mene naručio ubistvo Nedžada Ugljena!?"

U tom kontekstu je važno posmatrati i navode iz teksta Senada Avdića od 4. novembra 2004. godine pod naslovom: "Bivši čelnici AID-a u panici: Potvrđeno da Ramiz Delalić Ćelo svjedoči o ubistvu Ugljena!"

- Još od trenutka kada je prije dva mjeseca sarajevska policija na Ilidži uhapsila Ramiza Delalića Ćelu i sprovela ga u Zenicu na izdržavanje 8-mjesečne zatvorske kazne, otpočele su medijske špekulacije da će Delalićev boravak u zatvoru biti bogato popunjen i drugim pravosudnim aktivnostima. Jedna od njih je i optužnica koja Delalića tereti za ubistvo "srpskog svata" Nikole Gardovića prvog marta 1992. godine. To se ubrzo pokazalo kao tačno, jer je samo nekoliko dana nakon hapšenja Delalić u Kantonalnom tužilaštvu saslušan o tom zločinu. Nedugo nakon toga mediji, ali i neki pravosudni krugovi, otvorili su novi krug špekulacija: prema njima, Delalić će se nagoditi sa Kantonalnim tužilaštvom u Sarajevu po sljedećem principu: ako ga se oslobodi optužbi za ubistvo Gardovića, spreman je pružiti dragocjene informacije o ubistvu nekadašnjeg zamjenika direktora AID-a Nedžada Ugljena. 

Faksimil teksta Senada Avdića od 4. novembra 2004. godine

Ugljenovo ubistvo također je već osam godina predmet bezuspješne istrage Kantonalnog tužilaštva. Sve ove špekulacije ovih je dana potvrdio i Branko Šljivar, kantonalni tužitelj, koji je gostujući na Federalnoj televiziji kazao da je tačno da je Ramiz Delalić Ćelo Tužilaštvu ponudio neke nove informacije o ubistvu Ugljena, te da će te informacije, zajedno sa svim drugim koje su prikupljene proteklih godina, koristiti za podizanje optužnice protiv naručilaca i počinitelja tog zločina. Šljivar je još dodao kako očekuje da će ta optužnica "biti podignuta vrlo brzo" - piše SB 2004. te ističe:

- Potvrda tužitelja Šljivara o Delalićevom svjedočenju o ubistvu Ugljena prouzročila je pravu paniku i košmar u redovima bivših čelnika AID-a, koji su posljednjih godina sporadično spominjani kao naručioci Ugljenovog ubistva. Svjedoci tvrde da se panika i strah najlakše mogu prepoznati kod tadašnjih čelnih ljudi. Svi oni znaju šta Ramiz Delalić zna, samo ne znaju šta će i koliko će reći tokom iskaza pred tužiteljima - pisao je Senad Avdić 4. novembra 2004. godine.

U vezi sa posthumno objavljenim Delalićevim intervjuom za SB 2007., u kojem je on do u detalje opisao i svoje susrete sa bivšim šefom AID-a Kemalom Ademovićem i njegovim vozačem Enesom Pandžićem 1996., uoči ubistva Ugljena, te otkrio kako je planirana njegova likvidacija, zanimljivo je vratiti se i na tekst SB-a od 21. jula 2005. godine pod naslovom "Zašto se Kemal Ademović, optužen za ubistvo, brani sa slobode!".

Ugljen: I 21 godinu od ubistva istraga tapka u mjestu

Tu je, naime, SB prenijela izjavu tadašnjeg kantonalnog tužioca Olega Čavke o saslušanju Ademovića koje je trajalo danima.

Vrijedan podatak

- Osumnjičeni se aktivno brani, iznosi svoje dokaze i sada je teško reći u kojem će pravcu otići i šta će pokazati istraga. Trenutno nema objektivnih razloga za pritvaranje osumnjičenog Ademovića. Sa osumnjičenim navodnim izvršiocem ubistva Enesom Pandžićem ovo tužilaštvo ima stalni kontakt i mislim da će za mjesec dana i on biti saslušan na okolnosti ubistva Nedžada Ugljena - rekao je za SB u julu 2005. tužilac u slučaju “Ugljen” Oleg Čavka. 

Faksimil teksta SB-a od 21. jula 2005. godine

Kada bi se konačno povela ozbiljna, objektivna i zaista nezavisna istraga, za pravdu bi svakako bio vrijedan i još jedan podatak koji je u istom tom tekstu SB otkrila:

- U obradu predmeta po kojem je Ademović osumnjičen kao nalogodavac ubistva drugog čovjeka nekadašnje bošnjačke tajne službe AID-a uključeni su i načelnik Odjeljenja za organizirani kriminal Federalnog MUP-a Ibrahim Šabanović, glavni analitičar FMUP-a Mirsad Šarić, kantonalni tužioci Relja Peleš i Dubravko Čampara - objavila je SB 2005.

Pogled iz današnjeg ugla - kako motivi Delalićeve likvidacije postaju sve jasniji


Iz današnjeg ugla gledano, Avdićev podatak koji je objavio 2005. da je tada u istragu ubistva Nedžada Ugljena bio uključen i tadašnji kantonalni, a sadašnji državni tužilac Dubravko Čampara, zaslužuje posebnu elaboraciju.

Podsjetimo, Čampara je 6. juna prošle godine odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) disciplinski kažnjen zbog dokazanog nedopuštenog ponašanja, koje ne priliči funkciji državnog tužioca, a tiče se njegovih kontakata sa svjedokinjom Azrom Sarić, i u toj komunikaciji skandaloznog vrijeđanja predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića.

Čampara je u tom slučaju priznao krivicu i na osnovu sporazuma o nagodbi sankcioniran je umanjenjem plaće za 30 posto u trajanju od tri mjeseca.   

Braća Dubravko i Aljoša Čampara na druženju sa Senadom Avdićem: Ko koga i o čemu informira

Azra Sarić je, pak, kako je to, također, izvještavala SB, bila djevojka Ramiza Delalića Ćele 2007. godine, odnosno u vrijeme kada je on ubijen.

Poznato je već da je tužilac Dubravko Čampara brat aktuelnog federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare, obojica su bliski rođaci državnog premijera Denisa Zvizdića, a sva trojica najbliži saradnici Bakira Izetbegovića. A poznato je i to da je Dubravko Čampara, dok je bio kantonalni tužilac, vodio istragu o ubistvu Ramiza Delalića Ćele te isti taj predmet prenio u Tužilaštvo BiH kada je imenovan za državnog tužioca.

U međuvremenu, sedmičnik "Slobodna Bosna" je ugašen, a Senad Avdić i braća Čampara postali su poznati i po zajedničkim druženjima. Avdić je odjednom prestao svoju dugogodišnju medijsku borbu za otkrivanje izvršilaca i nalogodavaca političkih ubistava u BiH, a Čampare, očigledno, "zaboravile" na istragu o ubistvu Ugljena.

Još očiglednije je kako se istraga o ubistvu Delalića koji je, kako je to svojevremeno pisao Avdić, "previše znao", pokušava preusmjeriti daleko od onih kojima je upravo zbog slučaja "Ugljen" Delalić bio smetnja i prijetnja. 

Odluka VSTV-a o kazni izrečenoj tužiocu Čampari

Stoga nije suvišno još jednom podsjetiti i na detalje - koje smo prenijeli u našim prošlosedmičnim dijelovima feljtona - kako je rahmetli Delalić u ekskluzivnom intervjuu koji je SB objavila nakon njegovog ubistva 2007., detaljno svjedočio o podzemnim tokovima bošnjačke državne policijske i parapolicijske scene i tome kako su ga vrbovali da likvidira Nedžada Ugljena, zamjenika direktora AID-a. Na direktno pitanje urednika SB-a Senada Avdića: "Kakav je Vaš utisak, je li Bakir Izetbegović bio upućen u planiranje Ugljenovog ubistva", Delalić je 2007. eksplicitno odgovorio: "Lično, mislim da je sve znao oko toga!"

(Sutra čitajte najzanimljivije dijelove iz dosjea “Ugljen” koji je SB objavila 2013. godine, dokumentaciji koju je u to vrijeme bilo preuzelo Tužilaštvo BiH i kojem je Delalić samo desetak minuta nakon Ugljenove likvidacije saopćio vijest o zločinu)